Anna Bodotter: "Musiken är ett identitetsskapande"

Anna Bodotter: "Musiken är ett identitetsskapande"

Tycker du om att kura ihop dig i soffan med en filt och tekoppen som värmer dina händer? Då är tipset att plugga i hörlurarna och skruva upp volymen till Bodotters nya toner, som tar med lyssnaren på en känslomässig bergochdalbana i vinterns tid.


Musiken fångade Anna Bodotter redan som liten tjej och de har sedan dess gått hand i hand. Under de senaste femton åren musicerar hon allena och numera skriver och sjunger Bodotter uteslutande på svenska. Bodotter har många strängar på sin lyra då hon både är producent, musiker, låtskrivare och socionom som debuterade 2020 med albumet Kom ta bilder och sen dess har ny musik släppts varje år.  Det nya albumet Metamorfos slår an en sträng som både skapar igenkänning och som får ett intresse att blomstra kring hur musikalisk varje liten detalj på albumet är.

Vad har inspirerat dig till att skriva och skapa den här plattan? 

— Åh, bra fråga! Jag har alltid tänkt att låtarna skriver sig själva och det är inte så att jag tänker att jag ska skriva ett speciellt tema, utan det speglar nog lite var jag är just nu. Typ andra plattan skrevs under pandemin och då umgicks jag mycket med mig själv. 

— Musiken är ett identitetsskapande och hittar man musiken så kan det vara ett bra kliv in i vuxenlivet. 

Idag är Bodotter 36 år gammal och berättar att hon är villrådig kring vad hon ska göra med sitt liv och menar på att detta säkert återspeglas i musiken och att hennes intresse för andra människors upp- och nedgångar också finns med i tankeprocessen kring att skriva och komponera musiken. Ja, att skriva om livet och dess stora och existentiella frågor är ett stort område som Bodotter gärna gör.  

— Det känns som att det här samhället inte är så väl utformat för att ta hand om såna här frågor och jag tror att min musik säger att det kan få vara okej även om det inte är bra. Livet, det går i vågor, det finns bra och dåliga perioder och det kan märkas på plattan. 

Det humanistiska flätas samman med musiken. Omsorgen för andra människors välbefinnande framgår tydligt vara ett stort engagemang hos Bodotter, som berättar om sitt egna liv och hur vägarna lett henne från olika jobb fram till livet hon lever idag. 

— Jag har jobbat med olika saker i livet och har slitits mellan olika sakar som jag brinner för. Det man gör ska vara meningsfullt och jag tror det är viktigt att känna att man bidrar med någonting. 

Förutom att jobba med musik arbetar hon idag som socionom och valet av yrke är en bidragande faktor kring vad det är hennes musik vill bära fram. Livet och dess bergochdalbana. Som yngre förklarar hon att hon var mer romantisk och såg annorlunda på livet gentemot idag. 

— Nu är man så nednött av livet och har sett hur olika det är för människor i samhället och jag tror att jag tänker och bryr mig om hur det är att vara människa i Sverige idag och tror att människor har svårt att leva förutsättningslösa liv och det är något att skriva om. 

Låtarna på albumet Metamorfos speglar just det här som Bodotter med ord beskriver så väl under intervjun. Det är livet när det är som skörast, hur det är att vara människa med alla de utmaningar som det innebär, eller hur det är att känna glädje som omfamnar och översköljer det tunga.  

Tänker du att din musik kan bidra med någonting för någon annan? 

— Jag vet inte, en nära vän sa att min musik bara blir deppigare och deppigare och det vet jag inte om jag håller med om för jag självömkar inte, jag tror inte på det men jag tror det behövs fler personer som säger att det är okej att vara kritisk gentemot det välfärdssamhälle som Sverige påstår sig vara och det liv som framställs, att man försöker mätta sig på olika sätt med exempelvis framgång, och det vill jag skriva om. 

Hur ska du fira att din nya musik släpps på fredag*? 

— Jag tror inte jag ska det. Jag ska spela in en musikvideo till albumet nu i veckan och kanske att jag klipper den själv under helgen. Jag gör ju allt själv, allt som är runt min musik gör jag själv så jag tror att jag ska jobba med den visuella delen under helgen. Bara vara med mig själv och inte tänka så mycket på det. 

Det här med att skapa musik kan vara fantastiskt och speciellt när man befinner sig i den egna lilla skrivar- och skaparverkstan där ingen bedömer ens verk. För Anna Bodotter är det den bästa tiden för när musiken väl släpps och är ute i världen, är det ett objekt som andra kan tycka och kommentera kring. 

— Det är alltid ganska vemodigt, men jobbigt typ att släppa. Det är den minst roliga delen, det kan vara vanligt att man känner en typ av separationssorg över att det är över, att man inte får hålla på längre. Det finns ett värde i att bara hålla på, processen av marknadsföring och att höra vad andra tycker vad man gjort och att vara en produkt det är inte så himla kul. 

Lite tyckande blir det i denna text, och har du tid över rekommenderar jag att lyssna på Bodotters nya album som får den pågående mörka vintermånaden att bli en aning ljusare!

*Från början var intervjun tänkt att släppas innan albumsläppet den 2 december 2022

Möt: Jacob Öhrvall

Möt: Jacob Öhrvall

Novell: Kyrkogården

Novell: Kyrkogården