Tack för påminnelsen, Isof

Tack för påminnelsen, Isof

Det är inte med värme vi kommer att minnas året 2021 – åtminstone om man får tro 2021 års nyordslista. Den deppiga listan på 36 ord innefattar ämnen som corona, (gäng)våld och klimatkris. Om förra årets nyordslista var “rena julgransplundringen” är årets lista snarare släktbråket vid julmiddagen.

Illustration: Saskia Albrecht


Nyordslistan brukar komma som ett välkommet avbrott i mellandagarna när nyhetstorkan är som störst. Vi älskar att sammanfatta året som har gått och vad är bättre än att göra det genom att titta tillbaka på orden som har använts lite extra flitigt under året som gått? Institutet för språk och folkminnen, Isof, är den myndighet som sammanställer nyordslistan varje år och menar att nyordslistan är en “bra sammanfattning av året som gått, både språkligt och innehållsligt” och “ett bra sätt att väcka diskussioner om språk och ordbildning i de breda folklagren”. Nyorden ska alltså spegla vårt språkbruk under året som har gått och är, till skillnad från vad medierna ibland felaktigt rapporterar, inte de ord som har lagts till i ordboken.

Men i år: vad hände? 

Nästan hälften av orden har anknytning till pandemin. Kanske har du som har haft covid förlorat ditt luktsinne, alltså drabbats av anosmi eller lider av postcovid, fortsatta besvär till följd av viruset? Några har tröttnat på sin lilla krets i coronabubblan och skaffat en coronahund som sällskap. Lite uppmuntrande (nåväl) är i alla fall att en ordvits letat sig in: maskne, det vill säga hudbesvär som dykt upp som en följd av munskyddsanvändning. 

Ett par av orden rör våld: gaslighta, att manipulera en person för att få den att tvivla på sitt förstånd, och eftervåld, när någon fortsätter att trakassera sin före detta partner även efter att relationen upphört. Lika tragiskt som det är att de behövs är det förstås att vi har ord för att prata om det enorma problem som våld i nära relationer är.

Gangfluencer är det snudd på Malou von Siverska ordet som tar platsen som årets publikfrieri. Det beskriver en “person som ingår i kriminellt nätverk och använder sociala medier för att visa upp sin livsstil. Nu är det ju inte Isof själva som hittar på orden, men listan får man ändå anta att är sammanställd på ett sätt som ska ge spridning. Vem är det som använder det här ordet? Jag tror vi kan enas om att det knappast är gangfluencerna själva. 

Men det finns några ljusglimtar, i alla fall om du är som jag och kan finna tröst i att naturen kommer att kunna återhämta sig om och när människan inte längre finns på jorden. I så fall kanske ordet återförvildande är något för dig? Eller snällvägg, som beskriver fenomenet med väggar ute i samhället där man kan skänka till exempel jackor till personer som behöver den. Spökkök kallas det när en känd restaurang öppnar ett matställe som bara erbjuder utkörning och betydelsen i sig kanske inte får någon att jubla, men åtminstone jag myser inombords åt rimmet.

Någon julgransplundring blev det helt tydligt inte i år – mer en påminnelse om hur långt ifrån vi är något slags normalt liv. Stort tack för den, Isof. 

Skämt åsido, jag vill verkligen understryka att det ju inte är Isofs fel att året har sett ut som det har gjort och gett upphov till årets tradiga nyordslista.

(Men ge oss roligare ord nästa år).

Här kan du förkovra dig i årets nyordslista och här kan du läsa mer om hur urvalet går till.


Årets musik - 2021

Årets musik - 2021

Årets texter på TOVE - 2021

Årets texter på TOVE - 2021