Årets filmer & serier - 2022

Årets filmer & serier - 2022

Illustration: Inga Karen Ásgeirsdóttir

Vi listar det bästa vi sett i film- och serieväg 2022. Isländskt, franskt, svenskt, finskt, amerikanskt … ja en salig blandning med intressanta rörliga bilder har vi fastnat för i år!


Filmer

Beautiful Beings

Vi får följa ett gäng unga killar i ett av Reykjaviks mest utsatta områden. Dessa killar lever alla i destruktiva och utsatta familjer. Deras enda trygga punkt är gänget. Detta skapar starka band och kärlek mellan killarna, men leder även till våld och destruktiva mansnormer. Har bland annat kallats för en isländsk Stand by me. En vacker skildring av uppväxt i ett samhälle som sviker en.

Foto: Mk2 Films

Love According to Dalva

Dalva (Zelda Samson) är 12 år och har berövats sin barndom. Hon växer upp isolerad från omvärlden och i tron om att hon lever i en romantisk relation med sin pappa. När Dalva blir omplacerad av socialen inser hon att det finns ett annat liv, ett liv som barn. En rörande debutfilm av Emmanuelle Nicot.

Foto: Carbs Film

Vi var barn då

Alexander Abdallahs andra kortfilm. Om förorts- och machonormer samt hur detta format honom och hans barndomsvänner. En samhällskritisk och poetisk kortfilm om att våga drömma utanför normerna.

Elvira Ränk

Nope

Jordan Peeles senaste film är kanske inte den film du förväntar dig när du går för att se den eller den film du vill se men den är verkligen sevärd. Genom att sammanföra klassiska skräckelement med en modern värld och sci-fi skapar Nope en unik filmupplevelse som höll mig i sitt grepp med en snabb takt, cinematisk vackra bilder, sin mystik och sitt strålande skådespeleri. Vad som nog bäst klassas som en thriller diskuterar det vilda och det som går att tämja i djur och gör både det vi inte ser och det vi tvingas se skrämmande.

Olivia Niemi

Bones & All

Zara Larsson beskrev den så fint på sin Instagram-story: it’s disgusting and so fucking beautiful (nej, nu minns jag ju inte exakt hur hon skrev men typ så!). För det är verkligen det Bones & All är och jag har aldrig sett något liknande. Fotot är utsökt, relationerna djupa samtidigt som de är så sköra - egentligen är det mest en coming-of-age, karaktärerna råkar liksom bara vara kannibaler också, vilket medför en hel massa andra bekymmer.

Do Revenge

Do Revenge är en ode till 90-talets high school-filmer, och det märks. Här finns blinkningar till bland annat Cruel Intentions, Heathers, Clueless och 10 Things I Hate About You - och för någon som är bekant med dessa titlar blir Do Revenge som en lösgodispåse fylld av trevliga överraskningar. Do Revenge är också först och främst ögongodis: allt är så snyggt! Men förutom det är storyn också riktigt trevlig - och som tagen från 90-talet. Att soundtracket är underbart är ju heller inte ett minus, direkt.

Ida Grattes Visor inga ord (filmen)

För Ida Gratte är historieberättandet en så stor del av hennes låtskrivande att hon valde att göra en film av sitt debutalbum - och det här är resultatet! En sorts musikfilm/musikvideoantologi där elva musikvideos alltså skapar en enhetlig story, samtidigt som varje låt är sin egen novellberättelse. En liten film som verkligen förstärker Idas känslofyllda texter, det märks verkligen att en massa kärlek ligger bakom det här projektet. Jag tror inte någon kan lämna den här filmen oberörd. Se den du med här ovan!

Elvira Niemi

Serier

Foto: Peacock

A Friend of the Family

Historien om Jan Brobergs manipulerade barndom ur hennes eget perspektiv. Under 70-talet blev Jan ständigt manipulerad och vid flera tillfällen kidnappad av sin granne och familjevän Robert “B”  Berchtold. B groomar den mycket unga Jan till att tro att hon blivit utvald av aliens och att hon därför måste få ett barn tillsammans med B. Mellan att Jan är 12 och 16 år lever hon helt i B’s lögner. En serie som är estetiskt vacker och färgstark men innehåller ett stort mörker och obehag. Fantastiskt skådespel, manus och följer den verkliga historien.

Elvira Ränk

Foto: Isabella B. Vosmikova/Netflix

Never Have I Ever säsong 3

Devi Vishwakumar (Maitreyi Ramakrishnan) är tillbaka för ännu ett skolår, och hon beter sig precis lika tonårigt som vanligt. Och det är alldeles underbart! Never Have I Ever är en serie som har växt säsong för säsong och nu hittar precis rätt i den tredje säsongen. Kärlekstrubbel, kompistrubbel, framtidstrubbel - här finns allt, och det bubblar av känslor och humor. | Läs också: Recension: Never Have I Ever

The Sex Lives of College Girls säsong 2

Om du inte upptäckt Mindy Kaling än är det verkligen dags nu. Hon råkar nämligen vara en av skaparna till både Never Have I Ever och The Sex Lives of College Girls, och om du är ett fan av relationsdrama i skolmiljö strösslat med en massa humor är båda dessa måsten att se. TSLoCG är som en något vuxnare Never Have I Ever, ja och så är egentligen ett helt gäng huvudrollen, men annars är det väldigt mycket samma känsla. Lite väl överdrivet ibland, men i grunden så himla relaterbart och varmt.

Madeleine Fernaud som Matilda i Allt som blir kvar. Foto: Anton Österlund/SVT

Allt som blir kvar

När Sandra Beijers andra roman anpassas till tv-serieformatet får historien om Matilda (Madeleine Fernaud) som precis fått sitt hjärta krossat plötsligt långt mycket mer kött på benen. Men början är densamma: Matilda står i regnet och ringer sin bästa killkompis Miron (Oscar Zia): “Kan du komma? Det har hänt en grej.” Och det blir starten på en sommar utan regler, där allt är möjligt och det viktigaste är att känslan i halsgropen överröstar smärtan i hjärtat. Matilda och Miron adopterar Simon (Erik Enge) som blir som ett tredje hjul i deras vänskap - eller det tredje hörnet i triangeln, beroende på hur man ser på saken. Men att dynamiken i deras trio är avig, det går inte att motsäga - och så snyggt det görs! Denna maktkamp mellan två hanar som tävlar om Matildas uppmärksamhet - eller varandras? Vem är egentligen mittpunkten?
Alla tre skiner i sina roller och fotot! Scenografin! Det är så fantastiskt fint, och exakt så Beijerskt som ett Sandra-fan kan förvänta sig. Storyn är lunkande, men samtidigt tät och fångar verkligen sommar-Stockholm.

Anna Airola och Elias Salonen som bästa vännerna Oona och Arttu i Aikuiset. Foto: Yle

AIKUISET (sv. Vuxna!) säsong 3

Den finska seriesuccén Aikuiset släppte sin tredje, och avslutande, säsong i höst, och vilket avslut det blir. Vänskap, samtidssatir, en massa varm humor och en gnutta kärlek är receptet till denna framtidssaga om vännerna Oona (Anna Airola) och Arttu (Elias Salonen) som kämpar på gränsen till vuxenlivet. En rejäl dos Helsingfors-romantisering också! A must watch, så att säga. | Läs också vår intervju med manusförfattare Anna Brotkin.

Elvira Niemi

Jag provar mig fram i jakten på vem jag vill vara

Jag provar mig fram i jakten på vem jag vill vara

Årets litteratur - 2022

Årets litteratur - 2022