Zackarias Andersson: “När jag väl plockade upp gitarren och började skriva och sedan producera musik så var det lika enkelt som att andas”

Zackarias Andersson: “När jag väl plockade upp gitarren och började skriva och sedan producera musik så var det lika enkelt som att andas”

Cornelia Lelinge har pratat med Zackarias Andersson, som har släppt singeln Febervarm, en låt som han hoppas kan skänka lite vårkänslor nu under hösten.


Jag har fått chansen att prata med singelaktuella Zackarias Andersson om hans låt Febervarm, musikskapande och inspiration! Zackarias börjar att berätta om hur låten kom till och vilka inspirationer som legat bakom.

– Febervarm kom delvis till som en motreaktion på min förra EP Bortglömda saker, där ljudbilden var stor, drömsk och relativt mörk. Så jag ville göra raka motsatsen och skriva en låt som kändes som en varm vårbris istället för en höststorm. Men båda delarna har definitivt sin plats! Jag har även den senaste tiden lyssnat mer och mer på folkmusik. Jag gillar renheten i berättandet och tydligheten i melodierna. Det finns någon igenkänningsfaktor där som är svår att sätta fingret på. Men jag ville försöka återskapa den familjära känslan i den typen av musik blandat med en mer modern och poppig produktion. Och jag blev faktiskt extremt nöjd med hur den blev!

– Jag tror även Febervarm skrevs och producerades vid exakt rätt tillfälle för mig. På andra låtar har jag verkligen behövt kämpa för att få ihop dem rent produktionsmässigt, men Febervarm nästan uppstod av sig själv. Tror det har med just enkelheten och tydligheten i låten att göra. Så jag hoppas den kan skänka lite vårkänslor till lyssnarna nu innan vi går in i hösten!

Hur har din väg till musikskapandet har sett ut? Hur skulle du beskriva din musik och dig som artist?

– Det har varit en lång och framförallt krokig väg mellan olika kreativa uttryck för mig. Och musiken kom faktiskt ganska sent, runt när jag var 18, och innan dess var det filmskapande som gällde. Men genom en rad olika inspirationer och händelser så insåg jag att film inte var rätt väg för mig. Och när jag väl plockade upp gitarren och började skriva och sedan producera musik så var det lika enkelt som att andas.

– Många musiker är väldigt duktiga på att prata och sälja in sin musik som en produkt. Något jag tycker är väldigt svårt att göra med något som är så sammanflätat med vem jag är som person, det blir för stort. Men i grunden så vill jag göra musik som känns autentisk och som målar upp bilder och känslor som kan vara svåra att uttrycka eller sätta fingret på. Som att sätta ord och ton på vardagsdrömmar. Filmskapandet hänger även kvar på ett sätt då jag fortfarande berättar historier och använder dramaturgi för att åstadkomma allt detta. 

Vem är Zackarias Andersson?

Ålder: 24

Bor: Göteborg

Gör: Musik

Älskar: Känslan när man precis har blivit klar med en låt och gå på bio

Hatar: Folk som pratar på bio

Förebilder: David Bowie och Ben Howard

Vad betyder låten Febervarm för dig, och hur vill du att andra ska lyssna på den?

– Låten handlar delvis om en avundsjuka gentemot folk som trots motvind och svårigheter kan hålla sig helt underbart obrydda. Lite på samma sätt som alla var när man var barn. Man tänkte inte onödigt mycket på konsekvenser eller fåfänga. Något jag kan sakna och något som jag tror de flesta (och jag) behöver bli bättre på. Låten är som en avundsjuk hyllning till en sådan person helt enkelt! Så med låten så vill jag både text och produktionsmässigt förmedla en känsla av vår och oskyldighet. Med detta sagt så är det upp till var och en hur de vill lyssna på den och tolka den. Ska inte göra låten en otjänst och förklara för mycket.

I början av året släppte Zackarias sin debut-EP Bortglömda saker. Jag frågar vad han tagit med sig från skapandet av EP:n till nya singeln, om han känner att han förändrats som artist, och om hans musik förändrats stil- och innehållsmässigt. 

– Mycket har förändrats sen dess. Jag har med mig ett helt annat självförtroende i skapandet nu sen jag gjorde EP:n. Det känns som jag vet lite vad jag håller på med nu så att säga. Vilket kan kännas väldigt befriande då jag kan fokusera på låtarna och musikens bästa, istället för min egna förmåga. Jag tror även överlag att jag rent stilistiskt är inne på ett lite renare och tydligare spår nu. Melodier och texter är det som intresserar mig allra mest, och har du en bra melodi och en matchande text så är du redan i hamn. Då kommer produktionen nästan av sig själv.

– Jag har även lyssnat mycket på Paul McCartneys RAM senaste tiden. Vilket var det första albumet han gjorde efter Beatles. Där ville han släppa allt det tunga och övertänkta arbetet från Beatles tiden och göra raka motsatsen. Så han flyttade till en gård på Skottland och både skrev och spelade in RAM på egen hand med endast fokus på att det ska kännas kul och rätt. Och den skaparglädjen som det albumet utstrålar har verkligen smittat av sig och inspirerat mig. Det låter så självklart men vad är egentligen poängen med att skapa något om man inte gör det för att man tycker det är roligt? 

Har du något drömsamarbete? Och vad blir nästa steg för dig som artist?

– Då jag har spenderat de senaste 3 åren helt ensam i en studio så känner jag definitivt redo för att börja samarbeta med andra. Inga specifika drömsamarbeten än så länge, men är väldigt sugen på att jobba lite med olika producenter osv. Jag känner mig tillräckligt bekväm i mitt egna sound nu för att börja involvera andra och se hur de tänker om min musik! Och kanske kan de pusha mig ännu längre än vad jag själv kan.

– Jag tror musik blir som bäst när man delar på skapandeprocessen så det ser jag väldigt mycket fram emot att experimentera med! Och nu när jag sitter på en stor mängd skrivna låtar som bara väntar på att produceras så känns det perfekt att börja involvera andra! Annars ska jag bara fortsätta göra så bra musik jag kan, och även göra fler livespelningar! Hade mitt första riktiga gig under eget namn på Skeppet GBG för en månad sen som gick helt magiskt bra! Så jag har definitivt fått blodad tand…


Lyssna på Febervarm här:

Recension: Vaken - Mimmi Jensen Gellerhed

Recension: Vaken - Mimmi Jensen Gellerhed

Recension: För vem talar jag framtidens språk - Göran Sonnevi

Recension: För vem talar jag framtidens språk - Göran Sonnevi