Upplevelsen Hemifrån

Upplevelsen Hemifrån

Foto: Lina Ikse

Emilia Brodén skriver om hur vi upplever kultur under pandemin och pjäsen Peter och Janne gör slut, som faktiskt går att uppleva rakt från hemmasoffan.


Jag är nog inte ensam om att längta efter en fullsatt salong när restriktionerna hävs. Men den skrämmande känslan av att bli smittad kan ändå finnas kvar. Hur har pandemin påverkat en flitig teaterbesökare och hur har begäret, i brist på annat, stillats? 

Vi har levt med restriktioner i dryga två års tid. När de först gjorde entré och den ena teatern efter den andra höll i tyglarna för att minska smittspridningen, försökte jag hitta andra sätt att stilla mitt begär efter teater och scenkonst på. Det blev en liten guldklimp i ett annars socialt distanserat samhälle. Oavsett om jag nu efter den 9:e februari kan besöka en salong som hävt sina restriktioner finns det ändå en trevlig tanke med att utforska de digitala kanaler som kan servera en föreställning direkt hem. 

Upplevelsen kan nås från soffan, eller varför inte sängens varma vrå? På SVT Scen har alla möjlighet att ta del av tidigare uppförda föreställningar från några av Sveriges främsta scener. Ett av de verk som går att ta del av är klassrumsföreställningen Peter och Janne gör slut, som producerats av Regionteater Väst i Uddevalla. 

I Peter och Janne gör slut möter publiken begravningsentreprenörerna Peter och Janne från Grästorp. De driver tillsammans begravningsbyrån Ensamheten och titt som tätt tar de på sig uppdrag för att besöka klasser runt omkring för att berätta om deras arbete och om döden som någon gång kommer göra entré. Peter och Janne har under sitt föredrag en prao med sig vid namn Jimmy, som är väldigt intresserad av att begrava djur, något som ger en humoristisk touch i gestaltningen av ett annars tungt ämne. 

Det blir tydligare ju längre in i föreställningen man kommer att deras privata problem sakta börjar sippra fram och ta över vad som egentligen skulle ha varit ett samtal om livets slutskede. 

Med humor och allvar förmedlar pjäsen ett allvar och det viktiga med att våga prata om döden med alla, ung som gammal. Det är något som vi inte kan springa ifrån i en alltmer hektisk värld. Den symboliserar dödens motståndare, livet, som kan få en individ att älska, något som Peter och Janne alltmer börjar ta på allvar när föreställningen lider mot sitt slut. Deras kärlek till varandra var unik och något som behövde ventileras ihop med de tankar på döden som vi alla människor kan tänka på under livets gång. Vad händer egentligen när jag dör? 

Skådespelarna Jan Coster och Peter Lorentzon gör en trovärdig insats som Peter och Janne och de fångade mitt intresse än mer när de in i minsta detalj gestaltade två individers kamp om hopp och lidande. Hur livet både kan bjuda på underbara stunder med en älskade, för att sedan omvandlas till någonting sårbart och  fruktansvärt.  De speglar den hårfina gräns som en relation kan uppleva, ena stunden leker livet och i nästa har ena parten börjat vandra en annan väg ensam och vad händer då med relationen? 

Att se en föreställning hemifrån har flera positiva punkter, av vilka en är att det kan vara ett alternativ om plånboken behöver fyllas på. Det kan även vara ett alternativ om det inte riktigt känns bekvämt  att äntra en teatersalong, efter år av social distansering. Men, det kan också innebära att ta del av en uppsättning som man tidigare inte haft möjlighet att gå och se live. 

Självklart kan inte en inspelad föreställning representera den fysiska närvaro en publik får i relationen mellan scen och salong, men när tiderna är som de är kan det vara ett substitut för det som inte riktigt tagit fart ännu. 

Medverkande: Jan Coster, Jimmy Dahlqvist & Peter Lorentzon 

Möt: Adam David Englund

Möt: Adam David Englund

Premiär: 1945 (Little Lovers) - WITTMAR

Premiär: 1945 (Little Lovers) - WITTMAR