The ultimate skräckfilmsguide

The ultimate skräckfilmsguide

Här är Malin Moilanens ultimata lista med skräckfilmer och -serier för de fortsatta höstkvällarna, och självklart för halloween!


Till detta inlägg har jag samlat ihop en lista på kusliga serier och filmer. Denna lista innehåller både filmer för dig som inte kan tåla skräck, men som är ute efter någonting höstigt att mysa till med popcorn och en kopp varm kakao, och för dig som längtar efter tips på skräck som du kanske råkat missa.

Jag har gett en siffra mellan 1 och 10 beroende på hur skrämmande jag anser att filmen/serien är, men ta ändå i hänsyn att jag och du antagligen anser att olika saker är olika skrämmande, och att vi kanske tolererar olika saker olika mycket… Min bedömning är alltså bara min åsikt och du kanske har en annan.

Det är ganska länge sedan jag sett vissa av dessa filmer, vilket är orsaken till att vissa tips har en kortare beskrivning än andra. Jag försökte ändå hålla beskrivningarna/åsikterna ganska korta. Låt oss ta en titt, och hoppas på att du finner något nytt!


Vi inleder med några serier:


Over the Garden Wall (2014) | ålder 7+ | Hittas på Netflix.

Tecknad miniserie med 10 st ca. 15 min långa avsnitt. En säsong.

Beskrivning på Netflix: Två bröder irrar runt i en magisk och förunderligt vacker värld, där de träffar mystiska varelser medan de försöker ta sig hem igen.

En av mina årliga höst-titt. Får mig i super höstig mood. Konststilen är härlig och en aning kuslig, och karaktärerna är såklart älskvärda. På skräckskalan 1-10 är serien en tvåa. Bilden är ibland rätt kuslig, och även själva sagan är rätt mörk ibland, men jag anser ändå personligen att dessa element är vad som gör serien så bra som den är.

Unknown-1.jpeg



Chilling adventures of Sabrina (2018 - ) | ålder 16+ | Hittas på Netflix.

Övernaturlig tv-serie med ca. 10 st en timme långa avsnitt per säsong. Två säsonger.

Beskrivning på Netflix: Missöden och magi kolliderar när Sabrina navigerar mellan två världar: det dödliga tonårslivet och hennes familjs arv, Nattens kyrka.

Älskar estetiken i denna serie! Karaktärerna är super älskvärda, gillar mest Sabrinas moster Hilda, och outfiterna är härliga. Serien baserar sig på serietidningar av Archie comics, och följer tonårshäxan Sabrina Spellman. Serien är inte en precis representation om hur wicca egentligen ser ut. På skräckskalan är serien en fyra. Ibland kan bilden vara kuslig, men själva berättelsen baserar sig mera på tonårsdrama än skräck. Ibland är det lite för mycket ”high school”- eller tonårsdrama för mig...

American Horror Story (2011- ) | ålder: barnförbjuden | Hittas på Netflix.

Skräck-dramaserie med ca. 13 st en timme långa avsnitt per säsong. Nio säsonger av vilka sju hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: Denna mörka Emmy-belönade dramaserie utforskar mänsklighetens mörka sidor och den ondska som finns mitt ibland oss varje dag.

Personligen gillar jag bäst de tre första säsongerna, och skulle såklart rekommendera att börja med dem, eller se dem om, ifall du har lust att se om en säsong. Varje säsong har olika teman, men i de flesta säsongerna spelar samma skådespelare de olika huvudkaraktärerna. Personligen hade jag i början svårt med att se samma skådespelare spela en annan person varje säsong, men nu när man i de senaste säsongerna bytt ut alla de originella skådespelarna, så märker jag att jag saknar de ursprungliga skådespelarna. På skräckskalan är serien en sjua. Sex, blod, inälvor, monster, mord och död. Både psykologiskt och visuellt störande.

The Haunting of Hill House (2018) | ålder 16+ | Hittas på Netflix.

En säsong med 10 st ca. en timme långa avsnitt.

Beskrivning på Netflix: Syskonen växte upp i ett ökänt spökhus. Som vuxna tvingas de återvända och konfrontera skräcken från barndomen.

Min absolut favorit skräck serie! Ett mästerverk. Skräck i form av allt mellan det övernaturliga och vardagen. Både visuellt och berättelsemässigt fångande. Baserar sig på boken The Haunting of Hill House av Shirley Jackson. På skräckskalan är serien en åtta. B.l.a monster, spöken, jumpscares, rå bild på drogmissbruk och självmord. Både psykologiskt och visuellt störande.

Unknown-2.jpeg

The Alienist (2018) | ålder 16+ | Hittas på Netflix.

En säsong med 10 ca en timme långa avsnitt.

Baserar sig på boken The Alienist av Caleb Carr.

Beskrivning på Netflix: Året är 1896 och psykologen Laszlo Kreizler anlitas av New Yorks polischef Theodore Roosevelt för att hitta en mördare vars offer är hemlösa pojkar.

Superintressant periodisk psykologisk thriller som utspelar sig på 1890-talet. Handlar om en kriminalpsykolog som tillsammans med en dagstidningsillustratör försöker komma fram till vem det är som mördar gatubarn. På skräckskalan är serien en sexa. Inte egentligen en skräckserie, men mycket psykologiskt störande samt har bilder på lik.

Filmer för dig som inte nödvändigtvis tål skräck, men som längtar efter ett kusligt titt. (Och såklart för oss horror fans som vill pusta ut till något lite lättare en stund)

The Nightmare Before Christmas (1993) | ålder 11+

Ett av mina årliga höst-titt. Man kan dock själv välja om man ser den under halloweentiden eller under juletiden... eller båda?

Absolut en klassiker! Ifall du längtar efter en halloweenfilm skulle jag rekommendera denna. Älskar personligen stop-motion animation och uppskattar verkligen hur mycket tid det gått åt till att verkställa dessa filmer! Handlar om hur kungen av “Halloweenstaden” Jack Skellington är trött på att ta hand om Halloween, och istället vill ta hand om julen. På skräckskalan är filmen en trea. Många monster med kuslig bild, men inte gjord som en skräckfilm.

250px-Corpse_bride.jpg

Corpse Bride (2005) | ålder 7+

Handlar om en ung man som ska gifta sig, men då han spänner sig för mycket inför bröllopet drar han ut till skogen där han övar på ceremonin. I samband råkar han gifta sig till ett lik av en ung kvinna, som inte tycks förstå att han gjorde det utav misstag

En till film av Tim Burton! En av mina favoriter. Spännande berättelse med kuslig cinematografi. Baserar sig på en rysk folksaga. På skräckskalan är filmen en trea. Bilden är kuslig, men sagan rätt så ödmjuk.

Coraline (2009) | ålder 11+

Baserar sig på romanen Coraline av Neil Gaiman.

Beskrivning på Netflix: Den nyfikna flickan Coraline låser upp en dörr i familjens hus och förflyttas till ett universum som liknar hennes eget, förutom att den är mycket bättre.

En av mina favoritfilmer! Såg filmen första gången då jag var ca. 11 och hade mardrömmar i typ ett år. Läste sedan boken och såg filmen om, och sen dess har båda varit bland mina favoriter. Neil Gaiman är en av mina favoritförfattare, älskar hur hans fantasi fungerar och sagorna han hittar på. Den visuella bilden blir kusligare och mörkare ju längre in i filmen man kommer, och även själva sagan är rätt mörk. På skräckskalan är filmen en femma.

 

Hocus Pocus (1993) | ålder 11+

Tre häxsystrar som dog år 1693 återuppväcks 300 år senare av tonåringen Max i denna övernaturliga familjekomedi.

Har sett den här filmen en gång, men ska absolut se om den. Super halloweenig, höstig och rolig. På skräckskalan är filmen en tvåa. Som sagt, mer en komedi än en skräckfilm.

 

 Beetlejuice (1988) | ålder 11+

Mörk fantasykomedi där en ny familj flyttar in i ett hus och det avlidna paret som bott där förut ber om hjälp av den onde anden Beetlejuice, för att driva ut familjen.

En till super halloweenig film. Rolig men visuellt kuslig. Visuella effekterna är dock gjorda med flit att se ut som i en lågbudgetfilm, fastän filmen hade 13 miljoner amerikanska dollar i sin budget (varav 1 miljon användes till visuella effekter). På skräckskalan är filmen en fyra. Komedi med mörka twister.

 

Unknown-3.jpeg

Edward Scissorhands (1990) | ålder 11+

Beskrivning på sfanytime.com: En gång i tiden, i ett slott, bodde en uppfinnare vars största uppfinning fick namnet Edward. Trots att Edward hade en oemotståndlig charm, var han inte riktigt perfekt. Uppfinnarens plötsliga död lämnade honom halvfärdig, med skarpa knivar som händer. Edward levde ensam i mörkret till dess en dam tog med honom hem till sin familj. Och där börjar Edwards fantastiska äventyr i det pastellfärgade land som kallas Suburbia.

Visuellt kuslig, men berättelsemässigt väldigt hjärtevärmande. På skräckskalan är filmen en trea.

 

 Sweeney Todd (2007) | ålder 15+

Beskrivning på sfanytime.com: Benjamin Barker, har på falska anklagelser dömts till att tjäna ett livstids fängelsestraff på andra sidan jordklotet. Han rymmer och återvänder till London för att hämnas med hjälp av sin lojala medbrottsling, Mrs. Nellie Lovett. Under täcknamnet Sweeney Todd återvänder Barker till sin frisersalong ovanför Mrs. Lovetts pajbutik och har siktet inställt på Judge Turpin som skickade iväg honom för brottet han blev straffad för.

Filmen är baserad på Stephen Sondheims och Hugh Wheelers musikal med samma namn, och tar plats i 1800-talets London. På skräckskalan är filmen en femma. Mord, död och lik.

The sixth Sense (1999) | ålder 15+

Beskrivning på HBO Nordic: Åttaårige Cole plågas av en hemlighet: han kan se döda människor. Den enda han vågar berätta det för är barnpsykologen Dr Malcolm Crowe. Tillsammans försöker de ta reda på sanningen om Coles förmågor, och blir varse något skrämmande och oförklarligt.

Kan klassas som en skräckfilm, men är kanske mer av en drama/mysterium/thriller. Det är länge sedan jag såg den, men minns att den var super intressant och kuslig/mörk. På skräckskalan är filmen en sjua. Spöken och död. Psykologiskt störande.

Unknown-4.jpeg


Cam (2018) | ålder 16+ | Hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: En tjej som jobbar med att posera framför webbkameror får sitt konto kapat av en dubbelgångare. Hon måste identifiera den mystiska brottslingen och återta sin identitet.

Psykologisk thriller som kan klassas som skräckfilm. Anser personligen inte att filmen är en skräckfilm, men tyckte att den nog var skrämmande och i vissa skeden var det visuella svårt att se på. Tyckte att den delen som handlade om hennes liv som camgirl var superintressant, och gillade nog filmen överlag. På skräckskalan är filmen en sjua. Sex, självmord och blod.

A Quiet Place (2018) | Hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: En familj har isolerat sig från resten av världen och lever i ständig fruktan att minsta ljud ska locka till sig de skräckinjagande varelser som tagit över jorden.

Vissa klassar denna som en skräckfilm, andra som en drama och/eller thriller. Personligen anser jag att filmen är mera av en thriller än en skräckfilm, men tycker ändå att ifall du inte tål skräck så är denna film knappast för dig ...

Jag var på helspänn under hela filmen och höll ungefär andan tillsammans med karaktärerna på skärmen. Filmen fick mig att vilja lära mig teckenspråk, eftersom karaktärerna kommunicerade med hjälp av teckenspråk i stället för prat. Utseendet på monstren påminde mig om demogorgen i Stranger things, vilket var en av orsakerna till att jag inte såg på filmen som en skräckfilm. På skräckskalan är filmen en sjua. Död, blod och monster.


 Och till näst några renodlade skräckfilmer:

The Conjuring 1 (2013) | ålder 15+ | 85% på Rotten Tomatoes | övernaturlig skräck | Hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: Denna rysare bygger på verkliga händelser och berättar historien om en familj på landsbygden i New England som terroriseras av onda andar i sitt hus.

Unknown-5.jpeg

The Conjuring 2 (2016) | ålder 15+ | 80% på Rotten Tomatoes | övernaturlig skräck

Beskrivning: En ensamstående mamma med fyra barn terroriseras av onda andar. Spökjägarna Ed och Lorraine Warren tar sig an fallet.

The Conjuring 1 är en av mina favoritskräckfilmer. Väldigt fint filmad och visuellt skräckinjagande. Lite för många jumpscares i min smak, men själva berättelsen och det visuella tillgodogör det för mig.

Är personligen superintresserad av Ed och Lorraine Warrens övernaturliga erfarenheter, vilket antagligen är orsaken till att jag ser fram emot alla filmer inom The Conjuring-franchisen. På skräckskalan är filmerna åttor. Övernaturliga element, spöken, andar, jumpscares etc.

Annabelle Creation (2017) | ålder 15+ | 70% på Rotten Tomatoes | övernaturlig skräck

Beskrivning: Många år har gått sedan dotterns död, men när en dockmakare och hans fru öppnar sitt hem för några föräldralösa barn börjar en av dockorna att sprida skräck omkring sig.

Jag gillade verkligen inte första Annabelle-filmen, och var därmed väldigt tveksam då jag fick veta att de kommer med en uppföljare. Bestämde mig ändå för att kolla filmen och tyckte att den var bra. På skräckskalan är filmen en sjua. Andar och jumpscares.

The Woman in Black (2012) | ålder 16+ | 66% på Rotten Tomatoes | drama/fantasy/övernaturlig skräck | Hittas på Netflix.

Baserar sig på romanen Kvinnan i svart av Susan Hill.

Beskrivning på Netflix: En ung advokat skickas till en liten by långt ute i ingenstans för att reda ut en avliden klients affärer. Snart är han indragen i kampen mot en ondskefull närvaro.

Har svårt att se Daniel Radcliffe på skärm som någon annan än Harry Potter, men han är en väldigt duktig skådespelare! Älskade cinematografin i denna film, tyckte den var väldigt vackert filmad och skräckelementen var visuellt kusliga. På skräckskalan är filmen en sjua. Andar, död och jumpscares.

Unknown-6.jpeg

The Babadook (2014) | ålder 16+ | 98% på Rotten Tomatoes | kultskräck/övernaturlig skräck | Hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: Pojken Sams återkommande utbrott blir oroväckande när en läskig barnbok plötsligt dyker upp i hans rum, och han frågar sin mamma: ”Vill du dö?”

Länge sedan jag sett filmen, men minns att jag tyckte att den var väldigt skrämmande och bra. Både psykologiskt och visuellt störande. På skräckskalan är filmen en nia. Andar, jumpscares, misshandel.

Hush (2016) | ålder 16+ | 92% på Rotten Tomatoes | skräckfilm/thriller | Hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: En döv författare som flyttar ut i skogen för att leva ett liv i ensamhet måste kämpa för sitt liv i det tysta när en maskerad mördare dyker upp.

Anser personligen att filmen är mer av en thriller än en skräckfilm. Super intressant att filmen byter perspektiv mellan den döva kvinnan samt en utomstående vinkel då det kommer till ljud. Väldigt stressande att se någonting hända bakom kvinnan som inte själv märker något. På skräckskalan är filmen en sjua. Blod och ångest.

It chapter 1 (2017) | ålder 16+ | 86% på Rotten Tomatoes | skräck/drama/övernaturlig skräck

It chapter 2 (2019) | ålder 16+ | 63% på Rotten Tomatoes | skräck/drama/övernaturlig skräck

Baserar sig på romanen Det av Stephen King.

Unknown-7.jpeg

I kapitel ett förenas ett gäng barn som kallar sig själva Losers Club, för att ta reda på vad som gör att barn i deras hemstad försvinner. I andra kapitlet (27 år senare) har gänget vuxit upp utanför den lilla staden, men tvingas att återvända då Det är tillbaka.

Personligen älskar jag dessa filmer! Gillar berättelsen och karaktärerna, och såklart själva skräckelementen. Hörde en massa negativa recensioner om kapitel 2 före jag själv hade sett den, så när jag äntligen gjorde det var jag positivt överraskad. Tror nog själv att ifall man gillade första filmen så gillar man också den andra, i alla fall i någon mån. Är även så lycklig över hur otroligt bra de valt vem som spelar barnen som äldre!

Är personligen inte rädd för clowner, tycker att det är en skum grej med dem överlag... Men det är väldigt intressant med hur Pennywise eller Det tar annorlunda form beroende på vad det är offret är mest rädd för. På skräckskalan är filmerna åttor. Blod, död, lik, monster, gore, jumpscares.

Mother! (2017) | ålder 16+ | 69% på Rotten Tomatoes | Hollywoodfilm, psykologisk skräckfilm | Hittas på Netflix.

Beskrivning på Netflix: En poet och hans fru lever ett stilla och tillbakadraget liv, som plötsligt vänds upp och ner när oinbjudna främlingar börjar besöka deras idylliska och isolerade hem.

Tyckte att denna film var super underlig men på ett bra sätt. En massa okända personer började tränga in sig deras hem, vilket gav mig en massa ångest tillsammans med huvudkaraktären. Gillar personligen inte Jennifer Lawrence värst mycket, men hur hon spelade denna roll imponerade mig. Skulle inte rekommendera denna som en första skräckfilm. På skräckskalan är filmen en åtta. Blod, ångest och våld.

Hereditary (2018) | ålder 15+ | 89% på Rotten Tomatoes | psykologisk skräckfilm, övernaturlig skräck | Hittas på Viaplay.

Beskrivning på Viaplay: Efter att familjens matriark dör blir en sörjande familj drabbad av mystiska och hemska händelser och mörka hemligheter börjar sakta nystas upp.

Väldigt rå och lite underlig. Älskade skräckelementen i denna film. Lämnade mig med en känsla av ”alltså vad var det som hände här egentligen.” Så jag antar att den kanske kräver några titt för att kunna tolka den ordentligt. Skulle inte rekommendera denna som en första skräckfilm. På skräckskalan är filmen en åtta. Rå bild på dekapitering, död, ångest.

The Orphanage (2007) | ålder 13+ | 87% på Rotten Tomatoes | spansk skräckfilm, övernaturlig och psykologisk skräck

Beskrivning på IMDb: En kvinna tar sin familj till hennes barndomshem, vilket var ett barnhem för handikappade barn. Efter en stund börjar hennes son kommunicera med en osynlig vän.

En av mina favoriter! Super kuslig och skrämmande med en twist i slutet. Pratet är på spanska, men det stör inte alls. På skräckskalan är filmen en sjua.

Unknown-8.jpeg

Silent Hill (2006) | ålder 15+ | 30% på Rotten Tomatoes | psykologisk skräckfilm

Filmatisering av Konamis tv-spelsserie Silent Hill.

Beskrivning på IMDb: En kvinna söker efter sin adoptivdotter inom en underlig övergiven stad vid namn Silent Hill.

Såg denna ganska länge sen men tyckte att den var väldigt bra. Läste ändå nyss en massa negativa recensioner, så åsikterna verkar vara delade. Har inte personligen spelat Silent Hill spelen fast jag  ganska länge har velat göra det, så kan inte säga hur mycket filmen följer samma saga som spelen. Minns att jag gillade hur monstrena såg ut, och känslan av den övergivna spökstaden. På skräckskalan är filmen en sjua. Monster och visuellt störande.

The possession (2012) | ålder 13+ | 39% på Rotten Tomatoes | övernaturlig skräck, besittning

Beskrivning på IMDb: En ung flicka köper ett antik skrin på ett loppis, och förstår inte att det finns en gammal illvillig ande inuti. Fadern försöker få slut på dotterns förbannelse tillsammans med sin före detta fru.

En ganska vanlig film om besittning, men enligt mig är den värd en titt ifall du har möjligt att se den. Det var ändå ett bra tag sen jag såg den, så min åsikt kanske skulle vara annorlunda ifall jag såg den om nu. Gillade insekter i mängd som ett skräckelement. På skräckskalan är filmen en sexa.

The Ring (2002) | ålder 15+ | 71% på Rotten Tomatoes | övernaturlig skräck, mysterium

Beskrivning på IMDb: En journalist måste undersöka ett mystiskt videoband som verkar orsaka döden för åskådaren en vecka efter att man sett snuttet.

Skulle nästan lista denna som en klassiker. Gillar både berättelsen och det visuella. Många visuellt störande bilder.

Den första skräckfilmen jag såg var The Grudge, där monstret är en kvinna med långt svart hår och håller underligt ljud i halsen. Jag blev så traumatiserad av hennes utseende och kroppsspråk att jag än idag har mardrömmar om henne, och kan inte googla filmen knappt tänka på att se om den pga. att jag inte står ut med att se en bild på henne haha (orsaken till att jag inte listade filmen som ett av tipsen, men du kan ju kolla upp den ifall du vill, och ifall du gillar Samara som en antagonist 😉). Hur som helst så påminner Samara (”monstret” i The Ring) mig lite om kvinnan i The Grudge, vilket gör The Ring är ännu lite mer skrämmande för mig än vad den kanske egentligen är ... På skräckskalan är filmen en åtta. Störande bilder, mord och död.

Saw-filmerna | utkomna mellan 2004 och 2009 (I-VI)| ålder 18+ | 13-49% på Rotten Tomatoes

Beskrivning för den första filmen på IMDb: Två främlingar vaknar i ett rum som de inte minns hur de tog sig i, och märker snart att de är marionetter i ett dödligt spel som styrs av en illa beryktad seriemördare.

Jag skulle personligen även lista dessa som klassiker inom skräckgenren. Verkligen inte filmer för dig som blir lätt illamående av kroppsliga skador. Mycket blod, gore och tortyr, alltså svåra att se på. Personligen gillar jag inte dessa allt för mycket pga. att det är mer tortyr än storyline, men tycker ändå att de är värda att se ifall du är ett horrorfan. På skräckskalan är filmerna i medeltal åttor.

Klassiker du bör se ifall du missat dem:

A Nightmare on Elm Street (1984) | ålder 18+ | 94% på Rotten Tomatoes | slasher, skräck

image.jpeg

Beskrivning på IMDb: Den groteska anden av en dräpt barnamördare vill hämnas sin död genom att invadera tonåringars drömmar, vars föräldrar ansvarade för hans malplacerade död.

En av mina favoriter! Gillar 80-tals estetiken och Freddy Krueger är såklart en klassisk skräckantagonist. Enligt mig blir filmen ännu mer skrämmande då man får höra att den är inspirerad av sanna händelser.

Under 70- och 80-talet dog hundratals friska människor i sömnen. Det sades att personen skrek i sömnen, efter vilket hen avled. Ingen förstod vad fenomenet handlade om, och än idag vet vi inte mycket mer än då. Det terroriserades om att mardrömmar orsakade någon typ av problem med systemet som ger hjärtat en regelbunden puls. På skräckskalan är filmen en sjua. Blod och våld.

The Shining (1980) | ålder 16+ | 85% på Rotten Tomatoes | psykologisk skräckfilm

Baserar sig på Stephen Kings roman The Shining.

Beskrivning på IMDb: En familj tar sig till ett isolerat hotell över vintern, där en grym ande driver fadern till vansinne, medan hans medium till son ser fasansfulla blickar både in i det förflutna och framtiden.

Here’s Johnny! Romanen är en av mina favoritböcker, och filmen är såklart en klassiker. The Shining och It är enligt mig de bästa filmatiseringarna av Stephen Kings verk. På skräckskalan är filmen en sjua. Våld, misshandel, död.

The exorcist (1973) | ålder 16+ | 85% på Rotten Tomatoes | övernaturlig skräck, besittning

Beskrivning på IMDb: Då en tonårstjej blir besatt av ett mystiskt väsen söker flickans mor om hjälp från två präster, för att rädda sin dotter.

Länge sedan jag sett denhär, men absolut en klassiker. På skräckskalan är filmen en sjua.

91ei8JE0SDL._SY741_.jpg

The Texas Chainsaw Massacre (1974) | ålder 18+ | 88% på Rotten Tomatoes | slasher, skräck

Beskrivning på IMDb: Ett par syskon och deras tre vänner som är på väg för att besöka en gravgård i Texas, råkar ut för en sjuk, kannibalistisk familj och måste överleva terrorn av Leatherface och hans familj.

Då filmen hade premiär blev den förbjuden i flera länder, även bl.a. Sverige och Finland. I Finland var filmen förbjuden fram till 1996. Elementen som lampskärmar gjorda på människohud och Leatherfaces mask som också är gjord på människohud är baserade på seriemördaren Ed Geins påhitt.

Något som jag finner intressant i denna film, är att man använde äkta djurben, djurblod och djur som överlag dött vid sidan om vägen, i stället för konstgjorda, för att ”dekorera” huset. Dessutom filmade man produktionen i Texas, där värmen steg till ca 40°C varje dag och huset de filmade i hade ingen luftkonditionering. På skräckskalan är filmen en åtta. Blod, död, våld, visuellt störande.

Halloween (1978) | ålder 18+ | 96% på Rotten Tomatoes | slasher, skräck

Beskrivning på IMDb: Michael Myers rymmer från sjukhuset för mentalsjuka 15 år efter att han mördat sin syster på allhelgona natten 1963, för att återvända till den lilla staden Haddonfield, Illinois, för att dräpa igen.

Av alla halloweenfilmer som finns, gillar jag ändå originalet bäst. Inte en av mina favoriter, men är värd en titt ifall du är intresserad av äldre skräckfilmer. På skräckskalan är filmen en sjua. Blod, död och våld.

Till sist: filmer som jag inte ännu har kollat, men som är på min watch list. Jag vill inkludera dessa, eftersom jag antar att i alla fall några av dem skulle vara med i tipsen om jag sett dem.

Följ Malin på hennes Instagram.

Best of övernaturliga serier

Best of övernaturliga serier

 Monster 2015 & 2019

Monster 2015 & 2019