Vegansk matlåda: "Vi har alltid experimenterat i köket"

Vegansk matlåda: "Vi har alltid experimenterat i köket"

Alla foton är tagna av Ulrika Ekblom

Amelia och Emma Oller Westerberg är tvillingarna och Uppsalastudenterna bakom Instagram-kontot och hemsidan Vegansk matlåda. De driver även Instagram-kontot secondhand.jpg där de delar second hand-inspiration - och i måndags släppte de sin kokbok Vegansk matlåda (Mondial 2020)! Inför släppet fick vi en pratstund med systrarna på Zoom. De berättar om hur deras matintresse uppstått, delar med sig av sina bästa budgettips och berättar om hur kokboken blivit till.

Amelia&Emma2.jpg

Tre snabba med Vegansk Matlåda

Salt eller sött

Pasta eller pizza

Gör en pastarätt på fem ingredienser: Pesto! Olja, vitlök, valnötter, basilika, salt.


Emma och Amelia Oller Westerberg har varit vegetarianer sen de var nio år, men för runt fyra år sedan bestämde de sig för att ha en vegansk testmånad.

- Det gjorde vi för att utmana oss i köket lite, för vi insåg att vi använde samma argument för att vara vegetarianer som man borde använda för att vara vegan - och att det inte riktigt höll. Sen insåg vi själva att vi hade massa fördomar om vegansk mat och att det inte alls var särskilt svårt och komplicerat utan det gick ju hur bra som helst, säger Amelia.

Fröet till Vegansk matlåda uppstod i mikrorummen på Uppsala universitet, då Emma och Amelia blev veganer och kompisarna ville veta vad de åt.

- Det var många som var nyfikna på våra recept och sa saker som “Jaha, det där ser inte så vegansk ut” och “Oj vad gott det luktar, kan det verkligen vara veganskt?”, berättar Emma.

Många har fördomar kring vegansk mat, och de fördomarna vill Emma och Amelia krossa - samtidigt som de räddar världen, en matlåda i taget. Instagramkontot var alltså från början endast menat att inspirera deras vänner, och det är delvis därför som tonen på kontot är så familjär.

- Vi vill ju inspirera till att äta veganskt, och folk tycker redan att det är mycket pekpinnar och tycker kanske att det känns läskigt att börja, så då vill vi avdramatisera det lite, säger Emma om att de valt att behålla de roliga inledningarna och anekdoterna.

Sedan kommentarerna i mikrorummen har kontot växt väldigt mycket och blivit mycket större än tvillingarna någonsin tänkte sig.

- Vi brukar säga att nu typ tre år senare har vi över 40 000 kompisar som vi inspirerar, säger Emma och ler.

Nu är Emma och Amelia 24 år och i höst tar båda civilingenjörsexamen vid Uppsala, Emma inom molekylär bioteknik och Amelia inom energisystem. Kontot har verkligen exploderat, och jag förstår varför. Emma och Amelias Instagram är en färgexplosion av matglädje, och oavsett vad du brukar äta kommer du garanterat att inspireras av deras roliga ingresser och aptitretande bilder. Deras förhållning till kontot är också väldigt avslappnad - de planerar inte särskilt mycket utan lägger upp lite på känsla.

- Roligast är då vi ses - och då har vi ofta planerat ordentligt vad vill vi göra, vi går och handlar tillsammans, fotar det omsorgsfullt och skriver upp receptet direkt. Det är också ofta de recepten som går fortast och blir bäst. Om vi skulle ha någon uppdelning så är det lite så att jag kör lite mer foto och styling och sådär och Emma skriver texten, det är lite mer så. Men ofta är det så att det är en person som gör allt på just det receptet, säger Amelia.

Tofu stroganoff.jpg

Emma och Amelias favoritmatlådor

I kokboken finns ett helt kapitel med favoritmatlådor, så det är förståeligt att systrarna känner att det är som att välja mellan sina barn då jag frågar om deras absoluta favoriter.

Emma: Matlådelasagne - alltså jag är alltid sugen på en sådan matlåda. Den känns liksom trygg och god.

Amelia: Det kan jag verkligen hålla med om - men om jag ska ta något annat då så gillar jag verkligen en klassisk potatisgratäng med färsbiffar och sås. Och på sommaren nån kall nudelsalladslåda, typ, det är gott.

Emma: Ja, det är det - då valde vi tre lådor. *skratt*

Trots att matlådor är huvudfokus på Emma och Amelias konto - och nu i kokboken! - så delar de väldigt varierande recept. Allt från churros till ratatouille till lasagne ryms på deras Instagram, men i och med att både Amelia och Emma studerar än så länge så är inte deras matbudget större än någon annan studerandes.

- Vi brukar säga att något som gör att man kan “piffa upp” lite såhär tråkig studentmat är dels att man har ett ordentligt kryddskåp, och det kostar ju pengar att bygga upp, men man kan ta det lite i taget och sen har man det klart. Man kan krydda saker med lite dyrare grejer - man kan till exempel göra en linsgryta och sen så har man strimlade soltorkade tomater i som ger smak och struktur, men huvudgrejen är ändå billig, säger Emma då jag frågar om deras bästa tips för att levla upp vardagsmaten.

Matlådefilosofin handlar också mycket om att ingenting ska gå till spillo - vilket man t.ex. kan undvika genom att använda liknande råvaror men med lite olika smakbilder. Att alltid ha en matlåda med sig hindrar en också från att istället köpa en macka på Pressbyrån eller äta på någon studentrestaurang - något som ofta är dyrare, men kanske ändå inte ger den godaste maten.

- Då kanske man istället har lite pengar kvar till annan lyx, som man kan njuta mer av, säger Amelia.

Tvillingarna tipsar också om att kolla i matbutikernas reklamblad, och att då passa på att köpa dyrare produkter då de råkar vara nedsatta. Emma tycker också att en måltid känns lyxigare om den är fint upplagd.

- Jag tycker ofta att det inte är så viktigt att skala potatis till exempel, men det känns ju bättre att man lägger lite tid på sig själv och kanske lägger en liten vegansk smörklick på och gör sig till lite för sig själv.

Trots succén med kontot och systrarnas brinnande intresse för mat har det inte varit självklart att det skulle bli en kokbok - även om de pratat om att det kanske skulle kunna ske har det inte känts aktuellt.

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

- Vi har tänkt att vi har ju vår Instagram och vår hemsida - det finns ju massa recept där. Men sen började vi vänja oss vid tanken och hittade ett förlag som vi verkligen gillade och som var peppade på idén, så då tog vi tag i saken.

De har ändå alltid varit intresserade av både matlagning, foto och skrivande och haft bloggar som yngre, så fröet har länge funnits där.

- När vi var små, alltså sex sju år, startade vi vår första “familjetidning”. Vi gjorde liksom nyheter i familjen och klippte och klistrade med bilder. I gymnasiet gjorde vi en vegetarisk kokbok till en av våra kompisar, berättar Emma.

Amelia förklarar också att i och med de båda pluggat till civilingenjör har det varit skönt att också ha ett kreativt utlopp, då det ofta kan bli väldigt tekniskt och svartvitt.

Emma och Amelias pappa kommer från Argentina, och då han alltid varit den som lagat mat i deras hus så har matintresset långt kommit från honom - och därmed influerats av den argentinska matkulturen. Den argentinska maten är deras barndomsmat, alla högtiders mat. I och med att det har varit mycket invandringar till Argentina så har maten mycket europeiska influenser.

- Men man har gjort det väldigt dekadent nästan, så pizzorna är supermaffiga med jättemycket ost och pastan är också med jättemycket goda, fylliga såser - och så jättemycket kött. Det är ganska okomplicerad, väldigt hemmastyle-mat som man äter där, säger Amelia.

- När vi var små så ringde vi alltid hem och frågade vad det skulle bli för mat, för pappa hade konstiga saker för sig - han har alltid experimenterat mycket och just för att han inte kom från Sverige så hade vi saker hemma som inte våra kompisar alltid åt, så man behövde alltid kolla att vi skulle äta något okej, berättar Emma.

Vi hade typ aldrig kommit i kontakt med ett recept då vi började laga mat utan mer att man bara smakar-smakar-smakar, känner och improviserar.
— Amelia Oller Westerberg

Förutom maträtter som lökpizza och empanadas, argentinska piroger som går att variera i all oändlighet, har Emma och Amelia fått med sig en nyfikenhet för mat av sin pappa, de vågar testa och misslyckas.

- När vi blev vegetarianer när vi var nio så tyckte inte pappa att det fanns någon bra vegetarisk korv, så han höll på i flera år och försökte experimentera fram en god vegetarisk korv och det gick aldrig bra, nästan. Så vi åt jättekonstiga saker. Men det var ändå så kul att vi fick lära oss att man kan testa sig fram, berättar Emma vidare.

- Vi hade typ aldrig kommit i kontakt med ett recept då vi började laga mat utan mer att man bara smakar-smakar-smakar, känner och improviserar. Så det har ju också gjort att det här har varit möjligt, för att vi alltid har experimenterat i köket och så. Så det svåra för oss har inte varit att hitta på nya maträtter utan snarare att skriva recept, tillägger Amelia.

Arbetet med kokboken har varit rätt annorlunda från hur de annars arbetar med Vegansk matlåda - receptutvecklandet har tagit längre, medan de vanligtvis brukar kunna uppdatera på story genast då de håller på med ett nytt recept har de nu varit tvungna att hålla mycket hemligt. Dessutom har många fler än bara Amelia och Emma varit inblandade i processen.

- Vegansk matlåda har ju alltid varit bara mellan mig och Emma, att vi har försökt hålla det kul och kravlöst, det är bara vårt hjärteprojekt liksom. Men då man skriver bok blir det ju mycket mer som ett jobb - man ska hålla sig till förlaget och till vår fotograf, att det blir liksom mer strukturerat, på både gott och ont. Men med det sagt så har vi fått välja väldigt mycket själva, och de har anpassat sig efter våra universitetsscheman och sådär, det har funkat väldigt bra men varit ett helt annat sätt att jobba, förklarar Amelia.

I och med att Emma och Amelia är bundna vid universitetets schema ville de fota allting klart innan sin tentaperiod i februari-mars, vilket var den väldig tur eftersom de då var klara med allt fysiskt jobb då coronan kom och kastade omkull våra liv, och faktiskt kunde slutföra boken inom utsatt tid eftersom de kunde skriva klart hemma.

Under fotosessionerna fungerade systrarna som “kreativa projektledare” och bestämde alltså hur allting skulle se ut, men tog inga bilder själva.

- Det var också en ganska stor skillnad att liksom jobba med proffs och ha en studio jämfört med att bara fota i köket och sådär. Så det var kul att få se att det blev riktigt snygga bilder - det var liksom som en uppgradering av vegansk matlåda i analog form, säger Amelia.

Kokboken är en blandning av både gamla favoriter och helt nya recept de utvecklat bara för kokboken.

- Vi har märkt att det är många som efterfrågar till exempel lådor som är kalla - så vi har en kategori med matlådor som inte behöver värmas och så har vi storkokslådor - i de kategorierna är det mycket nytt och lite favoriter också, men då är de flesta twistade eller uppgraderade på något sätt, berättar Amelia.

- Med kokboken kommer vi ju att nå ut till folk som kanske inte har Instagram eller som kanske inte har hört om oss förr, och då vill vi också att de får med våra favoritrecept - och våra följare som har följt oss länge och känner igen de här recepten, så att det känns för dem också att boken känns ännu mer vi, tillägger Emma.

När jag frågar dem hur det känns att boken snart är ute svarar Emma:

- Det känns jättekonstigt att, liksom man kan köpa vår kokbok på typ Adlibris. Det känns verkligen såhär “Va? Ska vi skriva en kokbok?”. Det känns nog fortfarande lite overkligt.

Pastalådor hör till systrarnas favoriter.

Pastalådor hör till systrarnas favoriter.

Emma och Amelia har båda mycket på gång. Under åren med Vegansk matlåda har båda studerat och haft deltidsjobb - och nu i vår sysslat med boken. Ibland blir de tvungna att prioritera, och då har plugget alltid kommit först.

- Ibland då vi haft tentaperioder har det inte varit så mycket aktivitet på Instagramsidan, och det är tråkigt, men vi har sagt att det är så det måste vara, säger Emma.

- Vi försöker också att inte jämföra oss med andra, somliga driver ju sina sociala medier som heltidsjobb, andra jobbar också heltid, men vi försöker verkligen att inte bli stressade över att vi inte lägger upp saker. Sen är det ju så att det är ju typ det enda vi gör på fritiden - det vi gillar att göra är att umgås med varandra eller med våra vänner i form av att typ laga middag. Så vi lagar mat och vi umgås och det är det vi gör på fritiden, tillägger Amelia. Att det har växt och nu att vi har gjort en kokbok och så gör ju också att vi kan rättfärdiga för oss själva att lägga lite mer tid på det. Det som är så roligt med Instagram är att man får så fort respons, det är otroligt tacksamt på det viset.

Vegansk matlåda är på det viset både som ett extrajobb och fritidsintresse för tvillingarna - och så hoppas de att det ska fortsätta. Emma börjar jobba som färdig civilingenjör i september och Amelia i början av oktober, men de tror inte att den förändringen kommer att påverka kontot särskilt mycket.

- Vi har ju alltid kört med det här att vi ger det så mycket tid vi har, så det blir grundpremissen första året iallafall. Just för att vi alltid har haft mycket på gång så tror jag snarare att vi nästan får mer tid nu - för nu när man kommer hem från jobbet så behöver vi inte tänka på nästa tenta och så, så vi kanske kommer ha mer fritid, säger Emma.

Hon tillägger dock att det kan vara ett problem att fota i och med att fritiden blir koncentrerad till kvällar, men de testar och ser.

- Inom ett ettårsperspektiv så kommer det kanske bli lite annorlunda, att vi kommer behöva känna oss fram lite. Men om man får drömma så kanske vi i framtiden kan jobba 80 eller 60 procent i våra ingenjörsroller och sen att man kan frigöra arbetstid till Vegansk matlåda, att man kanske kan göra lite längre eller större projekt som vi inte kunnat göra nu.

- Vår ambition är absolut att fortsätta med det typ som vi gör nu. Förmodligen kommer vi att analysera det mer än vad följarna kommer märka nån skillnad, säger Amelia.

omslag.jpg

Slutligen frågar jag dem vad de skulle bjuda på om de ordnade inflyttningsfest (ofta kallat tupare i Svenskfinland) nu, och de svarar:

- Vi har en ganska klassisk då vi bjuder till lite fest eller häng. Vi gör några röror; hummus, mhamara, baba ganoush och lite sånt och så ställer vi fram det på lite olika ställen med bröd, lite chips, inlagda paprikor och tomater, så blir liksom lite plock. Om det ska vara matigare lägger vi till empanadas. Det är lätt att förbereda innan och att bjuda många på, för precis innan festen så vill man gärna dona med annat än mat, tycker vi.

Emma och Amelia Oller Westerbergs debutkokbok Vegansk matlåda går att köpa hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

Lisa Bjärbo: "Vi har skrattat helt enormt mycket under den här skrivprocessen"

Lisa Bjärbo: "Vi har skrattat helt enormt mycket under den här skrivprocessen"

Måndagsmixen vol. 15

Måndagsmixen vol. 15