Lisa Bjärbo: "Vi har skrattat helt enormt mycket under den här skrivprocessen"

Lisa Bjärbo: "Vi har skrattat helt enormt mycket under den här skrivprocessen"

Foto: Magnus Liam Karlsson

Lisa Bjärbo är verkligen ingen som ligger på latsidan - i höst släpper hon tre litterära verk; en ungdomsroman, en kapitelbok för 6-9-åringar och en fiktiv radiodokumentär.


Lisa Bjärbo är utbildad journalist men har sedan en tid tillbaka varit författare på heltid. Hon har skrivit allt från bilderböcker till ungdomsromaner till en fiktiv radiodokumentär. Inför släppet av Bjärbos tjugotredje bok Fula tjejer (Gilla böcker 2020), som hon skrivit tillsammans med Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck, intervjuade vi henne om boken, Tystad (Tiden 2020) och att skriva tillsammans.

Hej Lisa! Snart släpper du Fula tjejer tillsammans med Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck! Kul! Grattis! Din sjätte roman men TJUGOTREDJE bok om jag räknat rätt!? Wow. Hur mår du? Hur känns det inför släpp? Hur förbereder du inför att världen ska få läsa?

- Haha, jamen, jag mår bra, tack! Det känns extremt roligt att boken äntligen finns, och att folk snart kommer att kunna läsa den. Jag tycker själv så himla mycket om den! Nu går jag omkring och dagdrömmer om att den ska landa i händerna hos massor av unga tjejer och verkligen betyda något för dem. Kanske väcka en känsla av handlingskraft och hopp. Det vore ju… *tittar drömmande ut i fjärran* jamen, det vore underbart!!!

Fula-tjejer_OMS.jpg

Hur skiljer sig att skriva tillsammans från att skriva själv? Jag har förstått att du och Johanna Lindbäck skrev vartannat kapitel i Vi måste sluta ses på det här sättet - hur har ni jobbat nu?

- Den här gången har vi skrivit varsin karaktär! Det är tre berättarperspektiv i boken, Elenis, Tildes och Jasmines. Vi har delat upp dem emellan oss, och chefat över en karaktär var. Generellt är det stor skillnad på att skriva själv och på att skriva ihop, tycker jag! Framförallt krävs det mycket mer planering när man ska samarbeta. Och fler kompromisser! Men man får också mer draghjälp? Och det är mycket, mycket roligare. Vi har skrattat helt enormt mycket under den här skrivprocessen. Det var lite som ett experiment från början – skulle det ens gå att skriva en bok tre personer ihop? Men det gick ju!

Berätta om Fula tjejer! När fick ni idén? Varför en trilogi och inte en standalone?

- Vi fick idén när vi träffades på en förlagsfest för några år sen och satt och pratade om hur det var på alla de högstadieskolor som vi besökte som författare. Vilka orättvisor vi själva kom ihåg från vår skoltid, som fortfarande lever kvar nu. Jag, Sara och Johanna pratar nästan alltid om jämlikhet och samhällsfrågor när vi ses, och den här kvällen flamsade vi oss fram till idén att vi borde skriva en bok ihop om högstadiegrejer vi var trötta på. En deckare! Med tjejhjältar! Senare gjorde vi en lista över alla högstadiestrukturer som vi störde oss på, och vilka orättvisa situationer som brukar uppstå mellan tjejer och killar i den åldern. Det blev för många för att allt skulle få plats i bara en bok, så det fick bli en hel trilogi.

Vem får vi följa i Fula tjejer? Och vem har du haft i tankarna då du skrivit?

- De tre huvudpersonerna heter Eleni, Tilde och Jasmine. Eleni är den logiska ensamvargen, som drömmer om att bli kriminolog. Tilde är den samhällsengagerade, nyinflyttade tjejen som inte hittat några vänner än. Jasmine är hon som bara kör på, utan impulskontroll. De är väldigt olika, och har väldigt olika drivkrafter. ”Min” karaktär är Eleni. En av hennes största idoler är Saga Norén, polisen i tv-serien Bron. Jag har nog tänkt lite på henne när jag har skapat Eleni!

Vad har inspirerat dig under arbetet med Fula tjejer? Fånga stämningen med tre ord!

- Inspirationen kommer definitivt från (den tillsynes oändliga källan) orättvisor och störiga strukturer som drabbar unga människor i högstadieåldern. Det är situationer jag själv upplevt, situationer jag sett när jag besökt högstadieskolor, och sådant jag hört om när jag pratat med unga personer. Om jag skulle fånga stämningen i boken med tre ord så skulle det nog bli: NU RÄCKER DET!

Fula tjejer är inte bara vardag och relationer och humor - utan spänning också! Hur har det varit att skriva i den genren? Även Tystad som släpps i dagarna är mer spänning än vi brukar se hos dig - hur har du hittat till den genren?

- Ja, det där med att skriva spänning är absolut ny mark för mig! Det har varit superroligt och ganska svårt att försöka sig på det. Men jag ville prova, som en utmaning för mig själv. Jag var sugen på att testa nya format, och en ny genre.

Tystad finns bl.a. hos Bookbeat, Nextory och Storytel

Tystad finns bl.a. hos Bookbeat, Nextory och Storytel

Berätta om Tystad! En ljudserie du skrivit med Åsa Anderberg Strollo - men mer då? Vad handlar den om? Hur kan vi lyssna? Vill du skriva mer för ljud i framtiden?

- Tystad är en fiktiv (dramatiserad) dokumentärserie i åtta delar! Ploten är så här: Det har skett ett terrorattentat på Arlanda, och tre tonårstjejer har pekats ut som terrorister. Ett år efter händelsen bestämmer sig Milad, som var kär i en av tjejerna, för att göra en dokumentär om alltihop. Han vill nysta ut hur det här kunde hända, och varför det blev som det blev, och hur hans Elise kunde bli en av Sveriges mest hatade personer. Det är hans dokumentärserie vi hör! Formen är lite lik P3 Dokumentär (som jag älskar att lyssna på själv!) fast storyn är alltså påhittad. Man kommer att kunna lyssna på den på Storytel, Bookbeat eller Nextory, till exempel. Det har varit SVINROLIGT att skriva för ljud! Vi har fått jobba med ljudeffekter och musik och regi och massor av delar som är nya för mig. Avsnitt! Teasers! Löp! Det har varit ett helt annat sätt att tänka.

På tal om ljud och serier och så - du har ju talat en del om din kärlek till SKAM, men vill du själv skriva en regelrät serie för TV någon gång? Vad skulle den handla om isåfall?

- Åh herregud, ja tack! Det vore 100% underbart. Den kan få vara lite som SKAM, blandat med filmen Booksmart, blandat med tv-serien Friday Night Lights, blandat med 90-talsklassikern Reality bites, blandat med… vet inte, ALLT BRA? Den skulle handla om unga människor i alla fall. Annika Norlin kan få skriva all musik till den.

Vad kommer efter Tystad och Fula tjejer (förutom uppföljarna då)? Har du redan nu något annat på gång?

- Jag jobbar med en ny kokbok! Kaosvego. Och sen skriver jag på en hemlig bok för ganska unga läsare som jag i huvudet tänker på som Lotta på Bråkmakargatan möter Bonusfamiljen.

Slutligen: Vad vill du själv läsa i höst?

- Något som får mig att fastna så mycket i texten att jag hela tiden letar efter fler tillfällen att läsa. Du vet, ”bara ett kapitel till, vem behöver ens sova?”. Den grejen! Sist jag upplevde det var häromdagen när jag läste Åsa Linderborgs Året med 13 månader. Jag vill ha fler sådana läsupplevelser!


Fula tjejer går att köpa nu på t.ex. Adlibris och Bokus.

Hetta - som ni såg det

Hetta - som ni såg det

Vegansk matlåda: "Vi har alltid experimenterat i köket"

Vegansk matlåda: "Vi har alltid experimenterat i köket"