16 boktips på Världsboksdagen

16 boktips på Världsboksdagen

Idag är den Världsboksdagen, en dag som finns till för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. TOVEs redaktion tipsar därav naturligtvis om sina bästa läsupplevelser och önskar er underbara lässtunder! Länge leve boken!


feberboken-stoffet-till-en-roman.jpg
the-complete-persepolis.jpg
väggen.jpg
on earth.jpg
fröken island.jpg
ya leila.jpg

Feberboken: Stoffet till en roman (1931) av Stina Aronson

En av de första svenska modernistiska romanerna. En kort men fantastisk brevroman om Stinas affär med författaren Artur Lundkvist. Stina är knivskarp med orden och lyckas växla mellan riktigt underfundiga kommentarer och poetiska beskrivningar.

Persepolis (2000) av Marjane Satrapi

En självbiografisk serieroman om att växa upp, mellanförskap, kärlek och skapande. Parallellt med Marjis liv pågår den iranska revolutionen, kriget mellan Iran och Irak och islamiseringen av hennes hemland. Hon flyttar till Österrike för att undvika det auktoritära styret i Iran men inte heller där är hon helt fri. Det är en både rolig och jobbig läsning där rutorna gång på gång genomskådar lögner, självgodhet och kollektiva illusioner.

Karin Swahn

Väggen (1963) av Marlen Haushofer

En omdebatterad och omtalad roman som sätter tänderna i dina känslor från första stund och vägrar släppa taget om dig förens du har sträckläst den (att föredra på ett folktomt cafe i Paris). Vad den egentligen handlar om? Det är upp till dig som läsare att avgöra.

On Earth We’re Briefly Gorgeous (2019) av Ocean Vuong

En bok som uppmanas att läsas på sitt originalspråk - engelska - för att inte gå miste om det oöverträffliga språket. En son skriver brev till sin analfabetiska mamma och berättar för henne om kriget och flykten, drogerna och kärleken.

Embla Martinsdotter

Fröken Island (2018) av Auður Ava Ólafsdóttir

En oerhört vackert skriven roman om Reykjavik på 1960-talet. Huvudpersonen Hekla kommer från nordvästra Island till Reykjavik med stora författardrömmar. Ganska snart visar det sig vara svårt att bli tagen på allvar i de kulturella kretsarna som ung kvinna, och hon börjar jobba som servitris för att försörja sig. Samtidigt längtar hennes bästa vän, Jón John, om att flytta någonstans där han kan leva som öppet homosexuell. Tillsammans försöker de  två vännerna slå sig fram och förverkliga sina drömmar i en fördomsfull värld.

Ya Leila (2020) av Donia Saleh

Ya Leila handlar om Leila och Amila och deras vänskap under den sista tiden i gymnasiet. Det är en bok om identitet, mellanförskap, längtan efter att passa in och rädsla för att svika sina rötter. Men mest av allt är det en pricksäker skildring av den spänning och dekadens som infinner sig när man står med en fot inne i vuxenvärlden och den andra kvar i barndomen.

Kayla Dahlberg Pimentel

Sommarboken_pärm_sve.jpg
emily l.jpg
gun love.jpg
dubbelporträtt.jpg
maken.jpg
bonjour.jpg

Sommarboken (1972) av Tove Jansson

Denna klassiker med självbiografiska inslag följer vänskapen mellan en gammal kvinna och en ung flicka på en ö i Finska viken. Vackra berättelser om livet och sommaren lyckas fånga läsaren i en trygghet och livsnjutning som bara Tove Jansson kan.

Emma Reijonen

Emily L. (1985) av Marguerite Duras

En bok jag alltid återvänder till. Och varje gång upptäcker jag något nytt, både i mig och i texten.

Gun Love (2018) av Jennifer Clement

En berättelse om kärlek, utsatthet och våld berättad utifrån en fjortonårig flickas perspektiv. Språket är fantastiskt vackert, samtidigt som en hemsk tillvaro målas upp där vapenhandeln mellan USA och Mexiko minst sagt kommer att utgöra en central punkt i deras liv.

Matilda Skarehag

Dubbelporträtt (2020) av Agneta Pleijel

En historia om en relation mellan två konstnärer: Agatha Christie och Oskar Kokoschka. Under sex stycken sittningar målar Kokoschka av Christie och en relation tar fart. Samtalen mellan dem är till en början aningen klumpiga och trevande men luckras till slut upp och blir till fina konversationer om livet, känslorna och konsten. Agneta Pleijel skriver på ett vackert och medryckande vis som gjorde att det var svårt för mig att sluta läsa. 

Maken (1976) av Gun-Britt Sundström

En bok om kärlek, Stockholm och det komplexa i det allra enklaste. Något av det vackraste som finns i läsväg.

Tora Hansson

Bonjour Tristesse (1958) av Françoise Sagan

Under en sommar på franska rivieran handskas 17-åriga Cecile med den ljuva men ändå så smärtsamma vägen från tonår till vuxen. Romanens språk ger oss känslan av sand mellan tårna, den svala havsbrisen och stekande solen. Samtidigt får vi uppleva uppväxt och känslan av sorg som för första gång. Bonjour Tristesse är minst sagt en passande titel.

Elvira Ränk

jellicoe.jpg
vi-ar-inte-sadana (1).jpg
den allvarsamma leke.jpg
egenmäktigt.jpg

Jellicoe Road (2006) av Melina Marchetta

Om jag tipsat om denna förut? Ja. Om jag kommer fortsätta göra det? Också ja. Jag vill påstå att Jellicoe Road är den perfekta romanen - jomen, så nära det går att komma perfektion med en bok, faktiskt. Om ett gäng vänner på en internatskola i en stad i Australien, ett krig mellan dem, jellisarna i stan och kadetterna som kommer till Jellicoe under lovet och fem vänner som för länge sedan upplevde fantastiska och hemska saker på Jellicoe Road. Kärlek, vänskap och två generationers öden som flätas ihop på ett fantastiskt sätt! Alla måste läsa.

Vi är inte sådana som i slutet får varandra (2013) av Katarina Sandberg

Vi är inte sådana som i slutet får varandra var precis vad jag behövde när jag läste om den för ett tag sedan. En roman som strålar av skrivglädje, om kärlek och otrohet och Christer Fuglesang. Helt fantastisk!

Elvira Niemi

Den allvarsamma leken (1912) av Hjalmar Söderberg

Den allvarsamma leken är ett bevis på att vi aldrig tycks tröttna på att läsa om den olyckliga kärleken. Den lika delar passionerade som frustrerande kärlekshistorien mellan Lydia Stille och  Arvid Stjärnblom utspelar sig i det tidiga 1900-talets Stockholm, och visar att känslorna vi känner är desamma trots att tiden går.

Egenmäktigt förfarande (2013) av Lena Andersson

Vi är många som känner igen oss i den kärlekstörstande Ester Nilsson, som vägrar ge upp tanken på att det en dag ska bli hon och den självupptagna konstnären Hugo Rask. Med Egenmäktiga förfarande skapade Lena Andersson debatt om synen på kärlek och dynamiken i en relation.

Aurora Holm


Måndagsmixen vol. 33

Måndagsmixen vol. 33

ELLA&EMMA släpper debutsingel: “Det är en låt man ska sätta på när man inte orkar vara ledsen mer”

ELLA&EMMA släpper debutsingel: “Det är en låt man ska sätta på när man inte orkar vara ledsen mer”