Recension: En hemlig syster - Ida Ömalm Ronvall

Recension: En hemlig syster - Ida Ömalm Ronvall

I Ida Ömalm Ronvalls tredje bok för unga skriver hon om ett hemlighållet syskon, och hur en sådan hemlighet kan ställa allt på ända. En hemlig syster handlar också om kärlek och vänskap, och om att hitta sin plats i livet. Elvira Niemi recenserar, och hade önskat att boken varit snäppet längre.


Isaks liv är rätt bra - han är skitkär i flickvännen Kajsa och bästisen Noel har siktet på Kajsas bästis Olivia, helt perfekt ju! Vardagen i Örnsköldsvik flyter liksom på. Tills en dag då han ska hämta en laddare från pappas kontor och råkar läsa på ett papper som ligger framme: Bekräftelse av faderskap.

Sex timmar bort, i Stockholm, finns Fanny. Hon har precis flyttat in hos bästisen Melina och söker desperat ett tråkigt jobb i kundtjänst eftersom hon abrupt förlorat sitt jobb på hälsokosten. Hon är nydumpad, hennes mamma är i Tbilisi och hon har ingen aning om vad hon egentligen vill göra med sitt liv.

När Isak inser att han har en syster som hans föräldrar hemlighållit från honom i hela hans liv blir han först alldeles paff och vet inte vem han ska prata med - om han ska prata med någon. Men på ett café märker Emma att Isak verkar nere, så han bestämmer sig för att öppna sig för henne, en nästan-främling. Trots att systerns namn står på pappret Isak hittade har han inte lyckas hitta henne - Fanny Persson är liksom inte världens ovanligaste namn - men Emma påstår att hon “är rätt bra på att snoka upp saker” och lovar genast att hon ska hjälpa Isak hitta sin syster.

En hemlig syster (B. Wahlströms 2022) av Ida Ömalm Ronvall är en riktig bladvändare - kapitlen är korta, det händer mycket, och två persons-perspektivet gör att då något spännande händer i den enas liv måste man ju läsa ett kapitel om den andra innan man får veta hur det gick. Det här är en uppbyggnad jag verkligen uppskattar, för det skapar ett så fint driv och höjer verkligen min läslust. Samtidigt är själva storyn underhållande, rätt dramatisk ibland och speciellt Fannys relationer är fint skildrade. Sidorna är heller inte särskilt många, och boken är utläst i ett huj.

Vilket, tyvärr, ändå inte helt var till En hemlig systers fördel - här finns nämligen en hel del stoff. En massa karaktärer att lära känna, relationer som utvecklas och avvecklas, jobb och påsklov och lögner och hjärtekross. Och så den här grejen med att varken Fanny eller Isak känner varandra och blir rätt omtumlade av hela situationen. Jag ska vara ärlig: för mig var det inte premissen om att Isak får veta att han har en hemlig syster som han nu vill hitta och lära känna som lockade till läsning från första början, utan mer det att jag hört gott om Ida Ömalm Ronvalls tidigare böcker och att det fanns ett litet löfte om att En hemlig syster kan bjuda på en del trevligt relationsdrama och vardag att känna igen sig i. Alltså är det kul att här faktiskt finns en hel del av det, och att grejen med att Isak ska hitta Fanny mest är en grej vid sidan av, som bara råkar röra till hans liv en och annan gång. Men också: det blir liksom som om här finns två böcker, i en. En där Isak vill hitta sin syster, gör det, träffar henne - och ja, vad händer sen? En där Fanny slåss med vardagen och allt den innebär. Jag tänker liksom att det hade kunnat fungera bättre om vi bara läste från Isaks perspektiv, alternativt bara från Fannys - för att då skulle parallellhistorierna ha kunnat få mer “kött på benen” och jag hade nog känt starkare för både Fanny och Isak.

Som det är nu, känner jag att Isak blir lite platt - och jag stör mig nog mer på honom, än känner empati. Jag känner inte riktigt att vi får lära känna någon av personerna i hans liv på djupet, vilket leder till att alla relationer känns väldigt ytliga, och hur relationen med Emma utvecklas känns heller inte helt motiverat. Karaktärerna i Fannys del av berättelsen lyser starkare, kanske eftersom lillebror-grejen kommer upp först halvvägs i boken ur hennes perspektiv. Samtidigt tänker jag att också här finns lite väl många karaktärer - måste vi känna till både Emil och Markus på Mix, liksom? Det förvirrar mest.

Samtidigt kan det också vara en fördel för En hemlig syster att den är så kort och lättläst - den passar perfekt för mer ovana läsare, som ändå söker en stor berättelse. Att vi får läsa från två perspektiv, där Fanny är i varken-liten-eller-stor-stadiet och Isak mitt i gymnasiet är också till bokens fördel, eftersom den fungerar för ett så stort åldersspann då - jag, som 22-åring, kände igen mig i många av Fannys funderingar, medan gymnasieungdomar nog kan hitta delar av sig själv i Isak eller hans vänner.

Men ur mitt perspektiv, så hade En hemlig syster ändå vunnit på att vara kanske hundra sidor längre - och då hade den nog varit riktigt underbar! För redan nu är det mycket trevlig läsning, jag njuter hela vägen, men tyvärr blir det lite väl avskalat för att jag ska minnas det här som någonting … överväldigande.

Novell: Den fjärde väggen

Novell: Den fjärde väggen

Två dikter: Hopp & Vägen

Två dikter: Hopp & Vägen