BJOERN: “Jag har nog alltid velat göra musik, bara att jag inte har vågat”

BJOERN: “Jag har nog alltid velat göra musik, bara att jag inte har vågat”

Foton: Robin Smedman

Länge var det sport som gällde för BJOERN, men när hon kom in på Musikmakarna bestämde hon sig för att satsa fullt på musiken. Cornelia Lelinge har pratat med BJOERN om den nya EP:n, vad som inspirerar henne och hennes drömsamarbeten.


Förra året släppte BJOERN, Linnéa Björns artistalias, sin debutsingel Why. Nu är hon aktuell med EP:n The Nature Of Fantastic Things, en EP med ursprung i naturen och känslorna. Jag har fått chansen att prata med Linnéa om EP:n, om vägen till musiken och om framtidsdrömmar. Linnéa börjar med att berätta om hur processen sett ut från att låten Why kom, till att hon nu släppt sin debut-EP.

— Den här EP:n är lite som att jag har samlat ihop mitt gamla liv i fem olika låtar. Många av de här låtarna skrevs för ganska längesedan. De kom lite under en period då jag bodde i Övik och gick på Musikmakarna där. Men det har tagit tid för mig att få ihop rätt människor jag vill jobba med, för att jag har jobbat med lite olika producenter på låtarna. Livet har kommit emellan för olika som inte har kunnat slutföra, så jag har behövt hitta nya personer. På vissa låtar är det till och med tre producenter, för att det har påbörjats, sedan har någon inte kunnat, och så har nya fått hoppa på.

Linnéa förklarar att processen har tagit ganska lång tid, men att det just beror på att hon behövt hitta nya människor som varit rätt för låtarna och för att hon ville att de skulle bli som hon hörde dem innan de släpptes. 

Why släppte jag precis innan pandemin, vilket blev lite märkligt, för jag tänkte “nu ska jag bli klar med resten av låtarna och kunna komma ut och spela” men det blev nog som för många, jag gick in mycket i mig själv i huvudet och tappade energi när världen var kaos. Och jag har hört från fler att det har varit svårt att göra klart saker. Så processen har tagit längre tid än jag trodde, men det har den nog behövt göra, mest för att jag behövt pussla ihop och hitta rätt människor. Och nu i efterhand känns det som att jag hittade rätt personer som också blivit några av mina bästa kompisar. Så jag är glad också att det tog lång tid, för då har jag fått skapa väldigt tighta relationer med dem jag har gjort musiken med.

Vem är BJOERN?

Namn: Linnéa Björn

Ålder: 27

Bor: Stockholm

Gör: Låtskrivare och artist

Älskar: Djupa samtal

Hatar: Allergier

Förebilder: Familj och närmsta vänner

Hur skulle du beskriva The Nature Of Fantastic Things?

— Jag har sedan jag varit liten kopplat mycket av mina egna tankemönster och mitt känslomönster med det jag ser omkring mig i naturen, och hur olika element reagerar med varandra. När jag försöker förstå vad jag känner och tänker brukar jag ofta kolla på hur olika ämnen reagerar på varandra, till exempel vatten och eld. Jag har på ett sätt försökt koppla varje låt jag gjorde med ett slags element, till exempel eld, vatten eller jord. 

Titeln The Nature Of Fantastic Things kommer från ett citat från en guru som Linnéa följt ett tag. 

— Det finns en guru som heter Sadhguru som kopplar livet, tankar och känslor med just naturen. Det fanns ett quote där han förklarade de fem elementen som “the nature of fantastic things”, och jag tyckte det var så himla fint så jag tänkte “det ska min EP heta”. För det blev så logiskt då jag redan hade tänkt att varje låt skulle representera varje element och varsin känsla. 

Vilka är dina inspirationskällor till ditt låtskrivande och musikskapande?

— Just den här EP:n har varit mycket mina egna reaktioner till saker jag upplevt. Det är mycket från mitt perspektiv, jag sjunger inte så mycket om andra utan mer om hur jag har reagerat på vissa händelser som har varit jobbiga. Det har varit att bearbeta saker som jag tyckt har varit jobbigt i den här EP:n. Ett liv som jag på ett sätt har gått vidare från nu när jag har släppt det. Men jag har haft en period då mycket var jobbigt och det var samma period som jag hittade musiken och började skriva låtar som blev låtarna på EP:n. Så det som har inspirerat mig har varit den här förlösande känslan att “oj, nu kan jag förstå varför jag har mått dåligt”, och när jag gjort låten har jag kunnat släppa det där dåliga och gå vidare.

Linnéa bedriver även en podcast som heter Hear Me Think, där pratar hon om ett specifikt ord eller något hon tänkt på mycket för att kunna prata ur sig om det och sedan släppa det. Podcasten föddes ur behovet att prata filosofiskt om det hon tänkt och känt. 

— Jag har väldigt länge på min Instagram skrivit texter under varje bild jag lagt ut, och sedan började jag göra små videor som jag pratade över. Under samma period skaffade jag ett management som fick idén att jag skulle göra det till en podcast. Det har varit ett sätt för mig att få ur mig känslor, för jag har en tendens att fastna i tankar. Och om jag funderar på vad jag tänkte på kan jag bara lyssna på min egen podd! Det är väldigt skönt att få ur sig tankar, för att jag tror många har en tendens att haka upp sig i saker man tänker på. Jag hoppas att det jag tänker på kan lösa knutar i någon annans huvud som tänker på samma sak. 

I podcasten pratar du bland annat om historierna bakom dina låtar. Tycker du att det är viktigt att människor som lyssnar på din musik vet bakgrunden till låtarna?

— Egentligen inte. Jag tycker själv att det kan vara kul att veta historien bakom andras musik, men sedan tycker jag att man som lyssnare ska ta till sig den precis som man vill, för musik är ett sätt att förstå sig själv. Jag tycker att vissa låtar som andra gjort är min låt, för jag tänker på en viss sak när jag lyssnar på dem och så tycker jag det ska vara med min musik också. Om man tänker på en viss person, eller en viss känsla så är det ju den känslan man ska fokusera på mer än vad jag skriver om. Men sen kan det vara väldigt intressant att veta vad den handlar om. Och jag tycker också det är lite fint att få berätta det. Jag själv tycker det är så kul att nörda in mig i låtar jag älskar.

Du skriver om väldigt personliga upplevelser och händelser, vad är det bästa med att vara så öppen? Finns det några nackdelar med att vara det?

— Det bästa är att jag får känna mig ganska fri i att inte behöva hålla saker hemligt eller för mig själv. Jag känner mig mer fri genom att vara öppen. Genom min musik kanske många förstår mig bättre så att jag slipper förklara mig eller slipper prata om samma sak många gånger. Det är ett sätt att lära känna mig genom att lyssna på min musik. Det är skönt att vara privat och personlig, för jag har inte riktigt problem med det. Nackdelen är att det kan påverka andra ibland. Jag kan vara väldigt öppen med vem jag skrivit om och då kan det påverka min familj. Så jag är alltid noga med att innan checka av om det är okej.

Men som jag förstått det genom din podcast så har musikskapandet inte alltid varit det självklara, utan något som kommit senare, skulle du vilja berätta om hur vägen till låtskriveri och artisteri har sett ut?

— Jag har alltid varit sportnörd i hela mitt liv. Jag har hållit på med allt från fotboll, till friidrott till längdskidor, som blev det jag skulle bli bäst i världen på. Men under hela mitt liv har jag som en slags återhämtningsgrej suttit och skrivit låtar, spelat piano, gitarr, och sjungit. Min farfar var barnvakt till mig mycket när jag var liten och han sjöng alltid. De runt omkring mig har alltid nynnat och sjungit visor. 

Musiken har alltid funnits runt Linnéa, även om ingen hållit på med det. Folkmusiken har alltid varit där, och den har hon dragits till som en slags trygghet. 

— Om jag var på tävling kunde jag ha med mig gitarren och sitta och sjunga och skriva någon låt, och jag ville alltid uppträda i skolan. Jag tänkte aldrig på det som något att “det här kan jag göra”, för jag kände ingen som gjorde det som sitt jobb. 

Linnéa gick på skidgymnasium, men i slutet av gymnasietiden kände hon att livsstilen hon hade var lite tråkig och att hon börjat tröttna. Några år av att inte veta vad hon ville göra, eller vem hon var, inleddes, men det var under de åren som Linnéa också hittade tillbaka till musiken. Hon insåg att det fick henne att förstå sina egna tankar och känslor.

— Efter några år sökte jag in till en musikskola som heter Musikmakarna. Jag tänkte “om jag kommer in här då kör jag”, och så kom jag in där! Det var fyra år sedan ungefär. Då bestämde jag att nu kör jag på det här, det här är det jag vill. För jag har nog alltid velat göra musik, bara att jag inte har vågat. Och då fick jag som en bekräftelse att jag kan. Sedan dess har jag bara fokuserat på det och vill se hur långt jag kan gå. 

Hur ser du på framtiden och att göra musik?

— Jag tänker att jag bara vill fortsätta göra massa musik. Jag har fått börja spela lite live nu vilket jag tycker är så himla kul, så jag hoppas på att fortsätta få spela live och utveckla det. Jag hoppas samtidigt att kunna släppa mer musik mer kontinuerligt. Nu efter EP:n bara fortsätta släppa singlar och någon mer EP. Så det är mitt mål nu, bara försöka vara mer kontinuerlig med mitt släppande och få fler roliga samarbeten med större artister. Jag har några drömsamarbeten jag vill göra.

Vill du dela med dig av vilka det är?

— Det är verkligen att drömma men jag har en artist som jag älskar jättemycket som gör både filmmusik och pop, han heter M83 och skulle vara coolt att göra något med någon gång. Jag har en låt med Kodaline jag sjungit sedan den kom ut, så den vill jag sjunga live med dem någon gång. Det är låten All I Want som jag alltid älskat att sjunga. Det är en sådan låt jag känner är min låt.

Linnéa inspireras mycket av olika genrer, och norska artister tycker hon speciellt om. Några av dem är Röyksopp och girl in red.

— Att få göra något med någon större, och att få nå ut lite större hade varit kul!


The Nature of Fantastic Things ute nu

Dikt: Räcker orden?

Dikt: Räcker orden?

Måndagsmixen vol. 55

Måndagsmixen vol. 55