7 böcker som får oss att längta efter hösten

7 böcker som får oss att längta efter hösten

Snart är det höst! Nä skämta, september är väl ändå nästan sommar fortfarande? Aja, böcker som ges ut augusti-september-oktober-november brukar i alla fall kallas för höstböcker, och några av dem tänkte jag skriva om idag! Har plockat ut sju pärlor från höstutgivningen som jag tror är fantastiska, och ställt några frågor till sex av sju författare. Kan någon av dessa vara din nya favoritbok?


Först ut: Sandra Beijers nya bok! Som 100% är den av dessa böcker som jag längtar efter mest. Sandra Beijer är bloggare, författare och, alltså ärligt, en av mina allra största inspirationer i livet. Tidigare har hon gett ut Det handlar om dig (rabén&sjögren 2014) (BRILJANT titel), Allt som blir kvar (Natur & Kultur 2016) och ett gäng noveller. Jag följer hennes blogg slaviskt och SOM JAG HAR VÄNTAT på något nytt i längre format av henne. Nu kommer det! Mellan oss ges ut på Natur & Kultur i augusti.

SandraBeijer_Foto_HenricLindsten+mellan oss.jpg

Sandra Beijer - Mellan oss

Hej Sandra! Beskriv Mellan oss med sju ord! Ensamhet, tyngdlöshet och längtan att passa in.

Vad inspirerade dig i skrivandet av Mellan oss? Boken handlar om högstadiet, så jag förkovrade mig i musik jag lyssnade på under den tiden. Försökte i varje skrivsession hitta tillbaka till trettonåriga Sandra och hur världen såg ut genom hennes ögon. Det fungerade märkligt bra, när jag hade lyckats öppna en dörr öppnades flera stycken. Blev själv förvånad hur mycket jag egentligen mindes som bara hade legat vilandes i huvudet.

Vad passar bäst att snacksa på då man läser Mellan oss? Refreshers! Huvudpersonens favoritgodis.

Har du något tips till en aspirerande författare? Våga dröm stort och skriv så ofta du kan. Att bli bra på att skriva blir man genom att skriva. Det finns historier i allt, hitta dom och tuta och kör.

Vad ser du själv fram emot att läsa i höst? Jag har inte jättebra koll på höstutgivningen, men ser framemot att åka till bokmässan och köpa med mig grejer hem. Mitt senaste köp är Karin Smirnoffs Jag for upp med mor. Läste Jag for ner till bror i somras och ger den fem av fem poäng.


Christina Lindströms Jack (B. Wahlströms 2016) är en av de bästa kärlekshistorierna jag läst, och jag har läst en hel del sådana. Utöver Jack har Christina Lindström gett ut Hälsningar från havets botten (2015) och Finns det björkar i Sarajevo? (2018) för ungdomar samt väldigt, väldigt många barnböcker. Christina Lindströms språk är fyllt av humor, men böckerna behandlar ändå ofta tunga ämnen. Jag vill också kunna skriva så en dag! Välj mig ges ut på B. Wahlströms i början av september.

184274_lindstrom_christina_2@2x foto Jenny Blad.jpg

Christina Lindström - Välj mig

Hej Christina! Beskriv Välj mig med sju ord! Sorg, ensamhet, kärlek, filter av humor.

Vad inspirerade dig i skrivandet av Välj mig? Precis som huvudpersonen Signe har jag bott i ett litet lappländskt samhälle så själva stället berättelsen utspelar sig på är inspirerat av det. Välj mig handlar mycket om sorg efter en förlorad pappa och skvaller om vad han dog av. Signe funderar över om pappan inte kunde prata om hur han mådde dåligt, att kulturen bland män i små norrländska samhällen kanske inte “tillåter” att män pratar om att de inte mår bra. Jag tror förresten inte att det bara gäller killar och män i små samhällen, utan i många sammanhang. (Vänta, vänta, svarar jag verkligen på frågan nu?)

Vad passar bäst att snacksa på då man läser Välj mig? Jag är vegetarian men tycker ändå man kan snacksa på renkött medan man läser!

Har du något tips till en aspirerande författare? Läs massor, tjuvlyssna mycket på bussen, planera berättelsens slut tidigt så att du vet vart du är på väg.

Vad ser du själv fram emot att läsa i höst? Jag vet inte om jag kommer att kunna läsa så mycket i höst men kanske kan jag lyssna på Storytel. Jag ska genomgå en stor operation i augusti och hösten får jag nog ägna åt att vila och få ordning på ansiktsmuskler.


Jag kan inte få nog av häxor för tillfället! A Discovery of Witches som kom som serie förra året fick mig verkligen att längta efter annan häxig kultur, kan Elisabeth Östnäs Häxorna stilla det begäret, månntro? Tidigare har Östnäs bl.a. skrivit trilogin om vikingatjejen Turid - så häftiga böcker, rekommenderar starkt! Häxorna ges ut av Bokförlaget Forum i oktober.

elisabeth + omslag.jpg

Elisabeth Östnäs - Häxorna

Hej Elisabeth! Beskriv Häxorna med sju ord! Rå, feministisk, häxig, mörk, historisk, magisk och hoppfull.

Vad inspirerade dig i skrivandet av Häxorna? Jag älskar allt som har med häxor att göra. Filmen The Witch var en vändpunkt för mig. Och Jeanette Wintersons The Daylight gate!

Vad passar bäst att snacksa på då man läser Häxorna? Man ska absolut äta mandlar och äpplen ...

Har du något tips till en aspirerande författare? Skriv och läs böcker av andra!

Vad ser du själv fram emot att läsa i höst? Ser fram emot 1794, Stephen Kings Institutet och The Familiars av Stacey Halls. Den sista har kommit men det är en bok som känns right up my alley.


Anna Jakobsson Lund har tagit bokbloggarvärlden med storm med sin trilogi om Systemet som hon gav ut på eget förlag 2015-2016. Mig också! Efter Systemet-trilogin har Jakobsson Lund fortsatt skriva normbrytande fantasy och sci-fi i Equilibrium (2017) och Czentes Omega (2018). Dessutom har hon skrivit x antal noveller! Så imponerad av hur mycket hon lyckas skriva. I höst är hon aktuell med Blynätter på Annorlunda förlag.

141209-AnnaJakobssonLund-web-+omslag.jpg

Anna Jakobsson Lund - Blynätter

Hej Anna! Beskriv Blynätter med sju ord! Sågverksfantasy där rövare och folkdomare tvingas samarbeta.

Vad inspirerade dig i skrivandet av Blynätter? Jag ville skriva en historia med smak av min egen hembygd. Min vana trogen blev det en rätt skitig historia som belyser Norrlands historia med rika patroner och starten av arbetarrörelsen på ett lite annorlunda sätt. Dessutom hade jag ett kärlekspar som gärna ville ha en historia.

Vad passar bäst att snacksa på då man läser Blynätter? Hårda karameller av gammaldags typ! Men i boken äter de också jordgubbstårta och kolbulle. Så det beror på din smak.

Har du något tips till en aspirerande författare? Tänk på att de böcker du läst är frukten av ett dåligt första utkast som arbetats om sex, tio, kanske tjugofem gånger. Tillåt det du skriver att vara dåligt, men gå tillbaka och arbeta med det till det blir bättre.

Vad ser du själv fram emot att läsa i höst? Jag är lite för pepp på Becky Chambers nya bok (jag vet inte ens vad det handlar om, men efter The Wayfarer trilogy vill jag bara läsa allt av henne.) Samma sak med Erin Morgenstern som äntligen kommer med nytt! Jag jobbar på att sänka förväntningarna, men jag är så sjukt pepp på dessa två böcker!


Roxy är Alice Dadgostars debut, så jag kan faktiskt inte skriva så mycket mer om henne. Men på beskrivningen verkar den fantastisk, hon känns som en ny … äh, vill skriva Amanda Svensson men det enda som jag har läst av henne gillade jag inte särskilt mycket - men andra verkar älska Amanda Svensson? Ska ge henne en chans någon gång. Men Roxy tror jag verkligen att jag kommer gilla, och Alice verkar så härlig i sina svar! Roxy ges ut av Albert Bonniers förlag i september.

alice+omslag.jpg

Alice Dadgostar - Roxy

Hej Alice! Beskriv Roxy med sju ord! Snäll! Kom inte på fler hehe.

Vad inspirerade dig i skrivandet av Roxy? Mina polare!

Vad passar bäst att snacksa på då man läser Roxy? CHIPS … dock inte vinäger. Surt.

Har du något tips till en aspirerande författare? Tips är nog att man inte behöver hålla på att planera och skruva “ordentligt” (man kan ändra i efterhand) eller komma på en klockren story där massa olika saker händer. Skit i allt sånt. Tips är även att orka redigera! Ändra och ta bort grejer i olika omgångar. Det känns såå tråkigt och deppigt men blir oväntat kul.

Vad ser du själv fram emot att läsa i höst? Definitivt Sally Rooneys bok Normala människor!


Redan titeln är genialisk på Rosanna Fellmans debut Strömsöborna, hur bra måste inte innehållet vara då? Strömsöborna är alltså en referens till finlandssvenskarna, och beskrivs bl.a. såhär av Förlaget: “Rosanna Fellmans poesi är stundvis avskalad och akut, stundvis frodig på gränsen till prosa. Det samhälle som skildras är influerat av det finska språket men litet och bångstyrigt som det svenska i Finland.” Ska bli så spännande att läsa! Ges ut på Förlaget i september.

RosannaFellman_forlaget2019_niklas_sandstrom_highres-3.jpg

Rosanna Fellman - Strömsöborna

Hej Rosanna! Beskrivs Strömsöborna med sju ord! Strömsöborna är kaotiskt talspråklig & samhällskritisk samtida poesi.

Vad inspirerade dig i skrivandet av Strömsöborna? Jag inspireras av samhället och specifikt av de aktuella politiska debatterna. Personer som inte annars brukar synas i poesin får en röst i min bok och därför var jag tvungen att göra en del research på mycket underliga sidor på nätet. Strömsöborna var tung att skriva eftersom så många av karaktärerna är så annorlunda från mig själv. Strömsöborna är ett samhälle som jag blivit inspirerad av utan vårt eget verkliga.

Vad passar bäst att snacksa på då man läser Strömsöborna? Om man är känslig rekommenderar jag inte att äta medan man läser Strömsöborna. Men en varm billig Olut* från Lidl passar åtminstone till rätt många karaktärers personligheter.

Har du något tips till en aspirerande författare? Skriv mycket skit. Fokusera inte på målet utan skriv planlöst och hitta flytet. De flesta författare skriver mycket mängder av dåligt material innan de når fram till en slutgiltig version som faktiskt är läsbar. Att våga skriva dåligt är sättet jag själv hittat min stil.

Vad ser du själv fram emot att läsa i höst? Jag ser fram emot att läsa Maria Maunsbauchs Hit, men inte längre, Emma Ahlgrens När jag var elva visste jag allt och Adrian Pereras Mamma. Alla dessa skriver jävligt bra och med teman som är lärorika och berörande.

*öl


Henna Johansdotter är ännu en debutant, en 24-årig sådan som har skrivit en dystopisk sci-fi och jag kan inte bli annat än nyfiken, är liksom inte superofta finlandssvenska dystopier släpps. Vet inte om jag har läst en enda? Men Förlaget verkar ju ha ett öga för fantastik med tanke på vilken succé Maria Turtschaninoff varit, så jag tror starkt på denna! Tyvärr fick jag inte tag på Henna Johansdotter för en intervju, men på Förlagets hemsida kan ni läsa mer om Glasvaggan som utkommer i oktober.

hennasjoblom_forlaget2019_niklas_sandstrom_highres_01+omslag.jpg

Tusen tack till alla författare som ville svara på mina frågor, speciellt tipsen ni gav om skrivande! Blev så taggad på att skriva nu - och på hösten som för med sig så många bra böcker.


Foto Sandra Beijer: Henric Lindsten

Foto Christina Lindström: Jenny Blad

Foto Elisabeth Östnäs: Caroline Andersson

Foto Anna Jakobsson Lund: Petra Berggren

Foto Alice Dadgostar: Carla Orrego Veliz

Foto Rosanna Fellman: Niklas Sandström

Foto Henna Johansdotter: Niklas Sandström

TOVE testar: Sommarens glassorter

TOVE testar: Sommarens glassorter

Intervju med boss babe: Miia Matala-aho

Intervju med boss babe: Miia Matala-aho