Artikel: Internationella dagen för personer med funktionsnedsättning

Artikel: Internationella dagen för personer med funktionsnedsättning


Den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning firas den 3 december. FN grundade denna dag 1992 för att uppmärksamma funktionsnedsatta. Ändamålet är att utveckla och värna om funktionsnedsatta människors värdighet, rättighet och välbefinnande. Man önskar öka förståelsen och interaktionen med funktionsnedsatta människor och vill integrera dem mer i samhället. 

Vi är en grupp på sju stycken estenomstuderande från Yrkeshögskolan Novia, som kommer att fira den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning tillsammans med serviceboenden Parkhemmet och Näthemmet. Båda serviceboenden är belägna i Vasa. Vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma dagen då den inte är så omtalad. De flesta i vår grupp visste inte att denna dag fanns innan vi kom på projektidén. Vi vill gärna sprida information och medvetenhet om dagen. Vi utför detta som ett projektarbete, var målet är att ordna en rolig dag för invånarna i serviceboenden och försöka uppmärksamma den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning mer. Vi har besökt Parkhemmet för att tala med personalen och träffa några boende. Målet med besöket var att ta reda på behoven och önskemålen inför evenemanget och framtiden. Under diskussionen med servicepersonalen framkom det att det råder brist på stödpersoner. En stödperson är någon som umgås regelbundet med en person med funktionsnedsättning. Man kan till exempel fara och shoppa tillsammans, ta en fika eller gå på bio. Vem som helst kan vara stödperson, det vill säga att ingen utbildning krävs. För att bli stödperson kan man kontakta kommunen man bor i för att få vidare information. 

På kvällen den 3 december har Parkhemmet och Näthemmet en gemensam julfest, därför ska vi göra i ordning dem inför kvällen. Vi kommer att styla deras hår, laga en lätt sminkning av rouge och läppstift, samt massera deras händer och lacka naglarna. Vi kommer att avsluta besöket med en modevisning för invånarna, servicepersonalen och estenomerna.

För att uppmärksamma dagen kan ni lägga upp ett inlägg på sociala medier. Vill ni göra en långvarig påverkan kan ni även ansöka om att bli stödperson. 

Artikel av (från vänster till höger): Elin Sigfridsson, Amanda Grankvist, Paulina Lindgren, Felicia Rosendal, Patricia Holmberg, Lotta Alho & Alexandra Stjernberg (ej på bild)


I nästa nummer kan ni läsa om besöket på hemmet och julfesten som ordnas.

2 alkoholfria drinkar!

2 alkoholfria drinkar!

Julklappstips!

Julklappstips!